Депресията е социално-значимо заболяване, засягащо милиони хора по света, както деца, така и възрастни. Основното и проявление се състои в чувството за една безкрайна безнадежност и безизходност от ситуацията. Наред с това могат да се проявят и проблеми със съня, загуба на тегло и липса на интерес към предишни хобита, избягване на шумни компании. В някои случаи особено изявено е и чувството за вина и самокритика. Наред с емоционалната компонента обаче, често състоянието е съпроводено и с физическа изява – възможна е появата на главоболие, болки в гърба, в стомаха, чувство за силна умора и отпадналост и др.

 

Депресията не се проявява еднакво при всеки човек и в някои случаи може да остане неразпозната дори за самия болен. Близките на засегнатия са тези, които първи могат да забележат промяната в неговото поведение и да потърсят лекарска помощ!


 

Каква е причината за появата на депресия?

По своята същност депресията представлява дисбаланс на трите основни невротрансмитера в централната нервна система – норадреналин, допамин и серотонин. Основната биохимична теория разглежда причината за депресиите като функционален дефицит, т.е недостиг на някой от по-горе изброените невротрансмитери в определени зони на мозъка, което се обяснява и със съответната клиника.

 

Каква е ролята на тези невротрансмитери?

  • Серотонин - отговорен е за съня, настроението и удоволствието, поведението и апетита.
  • Норадреналин – има роля във функции като концентрация, внимание, жизнена енергия, поведение. Заедно със серотонина за отговорни за появата на чувство за безпокойство, раздразнителност и импулсивност.
  • Допамин – отговорен е за сформиране на усещания като чувство за удоволствие, възнаграждение, мотивация. Има припокриващи се функции и със серотонина и норадреналина.

Как се лекува депресията?

Основно в лечението е знанието, че има такова. Че това чувство за безнадеждност ще отмине и това е само едно временно състояние. Пациентите трябва да са с ясното съзнание, че депресията е болест като всички останали и за нея има лечение!

 

В основата на терапията е приемът на антидепресанти, които се изписват само след преглед при психиатър. Желателно е и паралелното посещение на психотерапевт, а също и провеждането на когнитивно-поведенческа терапия, която може да даде отговор на въпроса как се е стигнало до това състояние и как можем да го предотвратим в бъдеще.

 

Какво представляват антидепресантите?

Антидепресантите по различни механизми потенцират, т.е благоприятстват действието на тези невротрансмитери, недостигът от които е довел до това състояние. По химическа структура и механизъм на действие те се разделят на няколко групи:

 

  • Трициклични антидепресанти – напр. Amitriptyline;
  • Селективни инхибитори на обратния захват на серотонина – SSRI – напр. Fluoxetine;
  • Селективни инхибитори на обратния захват на норадреналин – SNARI / серотонин и норадреналин - SNRI/ допамин и норадреналин – Duloxetine, Bupropion и др.;
  • MAO – инхибитори – селективни и неселективни;
  • Комбинирани препарати.

Кога да очакваме ефект?

От огромно значение е разбирането, че терапевтичният ефект на антидепресантите може да се усети едва след 7 до 20 дена. Не трябва да се правят прибързани заключения за неговата неефективност. Важно е да се отбележи също, че при някои болни първо се повлияват волевите изяви – усещане за енергия и сила, нормализиране на съня и апетита, НО на фона на все още емоционална потиснатост. Затова този период е много рисков за суицидни действия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Колко време трае лечението?

 

В повечето случаи лечението трае средно около 6 месеца, понякога и повече. Всеки случай е индивидуален и от началната симптоматика и нейното повлияване от лекарствата зависи и периода на медикаментозен прием.

 

Как се спира лечението?

 

В никакъв случай лечението не се прекратява внезапно, тъй като е възможно бързо връщане на депресивната симптоматика. Спирането трябва да стане по предписание на лекуващия лекар – бавно и постепенно в рамките на 2-3 седмици.

 

Информация за нежелани лекарствени реакции, взаимодействие с други лекарства и противопоказания могат да се прочетат в листовката на предписаното от вашия лекар лекарство, както и след консултация с него.