Стресът и други свързани с него фактори могат да изместят циркадния ритъм, като по този начин се стимулира повишаването на телесното тегло, посочват данните от ново проучване.

 

Доц. д-р Мери Теруел от Медицинския колеж Уейл Корнел в САЩ, която е част от проучването, обяснява, че външните и вътрешните влияния, които възпрепятстват поддържането на здрав метаболизъм на тялото, са много. 


 

Затова научната общност разчита, че новите данни могат да допринесат за разработването на нови методи за лечение на наднормено тегло

 

По време на проучването в продължение на три седмици се имплантират пелети с глюкокортикоиди. Те представляват вид хормон, свързан със стреса. Основната идея е да се имитират последствията от хроничния стрес или Синдром на Кушинг, при който нивата на кортизол се повишават. Наблюдава се процес на високо отделяне на инсулин. 

 

За изненада на изследователския екип, метаболитните нарушения поддържат нивата на кръвната захар ниски. Освен това смущенията предотвратяват натрупването на мазнини в кръвта и черния дроб.

 

При възстановяването на нормалния ритъм и съответно спирането на имплантацията на глюкокортикоиди натрупването на мастна маса се преустановява и хиперинсулинемията изчезва.

 

Д-р Теруел добавя, че това проучване показва, че хроничният стрес може да направи наддаването на тегло по-вероятно дори при поддържане на здравословна диета с ниско съдържание на мазнини.

 

Експертите разбират, че дефектите в гените на “циркадния часовник” могат да променят клетъчната диференциация в мастните, имунните, кожните и мускулните клетки.

 

Въпреки че диференциацията се случва за няколко дни, ангажиментът за диференциация се случва само за няколко часа. Констатациите показват също, че "ежедневните изблици" на клетъчна диференциация изглежда са ограничени до вечерните фази, когато хората обикновено почиват.

 

„Решението да станеш мастна клетка се случва бързо - за 4 часа. Това е като превключвател“, каза д-р Теруел.

 

Д-р Мир Али, бариатричен хирург и медицински директор на MemorialCare Surgical Weight Loss Center в Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния обяснява как възникват мастните клетки.

 

Те се образуват от адипоцитна прогениторна клетка или вид клетка, която не се е диференцирала в крайната си форма. Формата, която приема, за да се превърне в мастна клетка, зависи от хормоналната и химическа стимулация, която получава.

 

В проучването д-р Теруел и колегите ѝ са използвали флуоресцентни маркери, за да наблюдават ежедневните колебания в производството на мастни клетки.

 

Те откриват, че по време на почивката през деня, определен циркаден протеин - CCAAT енхансер, свързващ протеин алфа - предизвиква бързо увеличаване на протеина, който регулира производството на мастни клетки.

 

Изследователският екип твърди, че са необходими по-задълбочени изследвания, за да се направят констатациите, приложими за хората.

 

Референции: 
Stress disrupts the sleep-wake cycle, may play a key role in weight gain. MedicalNewsToday - https://www.medicalnewstoday.com/articles/circadian-clocks-play-a-key-role-in-fat-cell-growth