20% по-висок е рискът от настъпване на предсърдно мъждене, ако страдате от бърнаут или изтощение. За бърнаут говорим, когато нивото на стрес е повишено и обхваща голяма част от ежедневието на работа и у дома за продължителен период от време. Това може драстично да увеличи риска от фатален сърдечносъдов инцидент, каквито са инфарктът и инсултът.

 

Бърнаутът може буквално да ви убие, предупреждават изследователите от Университета на Южна Калифорния.


 

Предсърдното мъждене е най-честата форма на аритмия, сърдечни ритъмни смущения. Смята се, че 10 милиона души в Европа страдат от предърдно мъждене. Все още причините за проявата му се изучават. Досега бе известно, че психологическият дистрес може да го провокира, но не се предполагаше, че бърнаутът има такова голямо отношение към сърдечносъдовото здраве.

 

При състояние на бърнаут поведението на засегнатия наподобява това при тежка депресия. При депресия е засегнато настроението, самочувствието и се изпитва чувство на вина.

 

Анализът на екипа се базира на данни от над 11 000 души, при които се наблюдава крайно изтощение, изпитване на гняв, прием на антидепресанти и липса на социална подкрепа. Те са били наблюдавани в продължение на 25 години. При тези с най-висока степен на изтощение констатацията им е, че има 5 пъти по-висок риск от предсърдно мъждене, в сравнение с хората, при които рядко се съобщават подобни признаци.

 

Прегарянето е свързано с повишена вероятност от възпалителни процеси и реактивност на психологическия стрес отстрана на организма. Хронифицирането им носи сериозни увреждащ сърдечната тъкан ефект, който впоследствие може да доведе до развитието на аритмия. 

 

Рискът от поява на предсърдно мъждене при хора били на антидепресанти също е установен по-рано. Но настоящото проучване не намира връзка между състоянията, изискващи прием на антидепресанти, както и гнева и липсата на социална подкрепа с рисковото за сърдечносъдовото здраве състояние, коментира един от авторите през западни медии д-р Парвен Гарг.

 

Според него са необходими още изследвания, за да може да се коментират подобни връзки, но вече е ясно, че прегарянето поставя в сериозен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване, което налага хората да предотвратяват бърнаута и взимат мерки за управление на стреса и защита на здравето си при налични условия за хронично му изпитване.

 

Изследването е представено в European Journal of Preventative Cardiology.

 

Източник:
The Sun