Само за тези, които са изпитвали хронична болка, е ясно какво означава това. Изтощението е огромно и със сигурност сериозно вреди на качеството на живот и самочувствието.


Учени от факултета по психология на австралийския университет на Новия Юг в Сидни за първи път откриха механизмите, които свързват продължителната болка и емоционалните нарушения. Изследването им е публикувано в European Journal of Pain.1


Хроничната болка често върви в комплект с депресията и тревожността. Със сигурност, тя влияе на емоциите, чувствата, светогледа, коментират изследователите.В него са включени 24 души, страдащи от хронична болка и други 24, без такива оплаквания, в контролна група.


Разгледано е нивото на два важни невромедиатора – гама-аминомаслената киселина (GABA) и глутамат в префронталната извивка на мозъка, използвайки протонна магнитно-резонансна спектроскопия. 


Учените установяват, че нивото на GABA е значително по-ниско при хората с хронична болка, отколкото при тези в контролната група. Според тях това не зависило от причината за болката. 


„По-ниското ниво на GABA показва, че клетките на главния мозък не комуникират една с друга както трябва. Когато този медиатор е в малко количество, емоциите и мислите ни стават по-интензивни, което и влияе на поведението ни“ споделя водещият автор Силвия Гастин пред MedicalXpress.2


Глутаматът при изпитващите хронична болка, който е един от важните възбуждащи невротрансмитери на нервната система, също бил по-нисък. При недостига му се наблюдат страх, вълнение и негативно мислене, поясняват учените.


Според тях тези промени може да са част от механизма, чрез който болката променя работата на мозъка. Когато ни боли нещо, се увеличават нивата на хормоните на стреса, които предизвикват повишаване синтеза на глутамата в мозъка. При хронична болка обаче организмът прибягва към различни методи, за да понижи нивата на GABA и глутамата. В резултат на това става сложно изпитването на положителни емоции, поясняват изследователите.

 

Те се надяват, че откритията им ще помогнат за откриването на нови лечения за подобряване на психиката при хората, страдащи от хронична болка. 

 

Източници:

1. Disruption to normal excitatory and inhibitory function within the medial prefrontal cortex in people with chronic pain - Kang - - European Journal of Pain - Wiley Online Library

2. Chronic pain might impact how the brain processes emotions (medicalxpress.com)