Хронична болка и депресия – кошмарно съчетание
Депресията е едно от най-често срещаните явления при хора, страдащи от хронична болка и често усложнява състоянието и лечението им.


Според Американската фондация на болката около 32 милиона души в САЩ изпитват продължителна болкова симптоматика повече от година.

  • От депресия страдат 25-50 % от изпитващите хронична болка.
  • Около 65 % от пациентите в депресия споделят, че страдат от някакъв вид болка.
  • Склонни на депресия са тези хора, при които заради болка се накърнява самостоятелността им.


Тъй като депресията при пациентите с хронична болка в повечето случаи не е диагностицирана, тя не е и лекувана. Това се получава, тъй като при многобройните консултации със специалисти в търсене на причините за болката, заболяването и на успешното лечение, акцент се поставя на физиологичния проблем без да се отдава значение на признаците на депресия при пациента.По думите на проф. д-р Стив Файнбърг от Университета по медицина в Стандфорд, лекарите трябва да имат предвид, че пациентите, които страдат от хронична болка изпадат в депресивни състояния, които не бива да се подценяват.

 

Хроничната болка и депресията – порочен кръг
Болката води до емоционален отговор при всеки. Безпокойство, чувствителност, раздразнителност и тревога са нормални чувства, когато боли. Болката коренспондира със стреса и депресията.
 

 

Когато болката не си отива, засегнатият е подложен на:

  • хронично състояние на тревожност,
  • неясно мислене, обърканост,
  • уморяемост, постоянно чувство на изтощение,
  • раздразнителност,
  • безсъние и други проблеми на съня,
  • наддаване или отслабване на тегло.

 


Връзката между депресията и хроничната болка са невротрансмитерите – химично сигнално вещество на нервната система, което се предава между нервите.


Начинът на живот, който е принуден да води засегнатият, също провокира депресивното състояние.

 

Същинският произход на хроничната болка се корени в загубите – загуба на работата, загуба на респект, разпадане на връзка.

Според Беверли Торн, професор по психология от Университета в Алабама и автор на труд за когнитивната терапия при хроничната болка, веднъж появила се, депресията усилва болката, която „дреме“ в тялото. Депресията мултиплицира болката.

 

Изследване доказва, че хората страдащи от хронична болка и депресия, по-често се оплакват от силна болка, чувстват, че животът им излиза извън техния контрол и се отдават на нездравословен начин на живот.


След като хроничната болка и депресията са толкова обвързани, то следва лечението да е комплексно.


В продължението: Лечението при хронична болка и депресия