Какво представлява химичният дисбаланс в мозъка?

Предполага се, че химичният дисбаланс в мозъка възниква, когато мозъкът изпитва излишък или недостиг на химически сигнални вещества, наречени невротрансмитери.


Невротрансмитерите са химически агенти, които помагат за улесняване на комуникацията между нервните клетки, примери за такива вещества включват норепинефрин и серотонин. Често се споменава, че проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност, са причинени от химичен дисбаланс в мозъка. Това понякога се нарича хипотеза за химичния дисбаланс или теория за химичния дисбаланс.



Теорията за химичния дисбаланс в мозъка, като причина за психични нарушения, е до голяма степен противоречива, всъщност голяма част от медицинската общност до голяма степен я опроверга. Специалистите твърдят, че хипотезата за химичния дисбаланс има по-скоро фигуративно значение, което не може да обхване изцяло сложността на тези състояния. Въпреки че тази теория може да съдържа известна истина, тя крие риск от прекомерно опростяване на психичните заболявания.


Какви състояния са свързани с химически дисбаланс в мозъка?

Изследванията свързват химическите дисбаланси с някои състояния на психичното здраве, включително:


Депресия


Депресията е разстройство на настроението, което засяга много аспекти от живота на човек, от неговите мисли и чувства до навиците му за сън и хранене. Въпреки че някои изследвания свързват химическия дисбаланс в мозъка със симптомите на депресия, учените твърдят, че това не е цялостното обяснение за състоянието.


Възможно е да бъде развита депресия във всяка възраст, но симптомите обикновено започват, когато човек е в юношеските си години или в началото на 20-те и 30-те години. Жените са по-застрашени да изпитат депресия от мъжете. Съществуват и много различни видове депресия.
Драматичните хормонални промени, които настъпват след раждането, са сред факторите, които могат да увеличат риска при жените за развитие на следродилна депресия. Според проучванията 10-15% от жените изпитват следродилна депресия.


Биполярно разстройство


Биполярното разстройство е разстройство на настроението, което причинява редуващи се периоди на мания и депресия. Тези периоди могат да продължат от няколко дни до няколко години.


Манията се отнася до състояние на необичайно висока енергия и еуфория. Тежките епизоди на мания или депресия могат да причинят психотични симптоми, като халюцинации. Точната причина за биполярно разстройство остава неизвестна. Учените смятат, че промените в допаминовите рецептори, водещи до променени нива на допамин в мозъка, могат да допринесат за симптомите на биполярно разстройство.


Тревожност


Човек с тревожно разстройство може да изпитва прекомерно безпокойство. Много хора понякога изпитват тревожност, когато се сблъскат със значителни промени в своя живот, лични проблеми или важни проекти на работа. Въпреки това, хората, които имат тревожно разстройство, често изпитват постоянна тревожност или прекомерно безпокойство, което се влошава в отговор на стресови ситуации.


Доказателствата от неврологични изследвания показват, че невротрансмитерът гама аминомаслена киселина (GABA) може да играе решаваща роля при тревожните разстройства. GABA невротрансмитерът намалява невронната активност в амигдалата, която е частта от мозъка, която съхранява и обработва информация, свързана с емоционалните процеси.


GABA не е единственият невротрансмитер, който е свързан с тревожните разстройства. Други невротрансмитери, които могат да допринесат за тези нарушения, включват:

  • Серотонин;
  • Ендоканабиноиди;
  • Окситоцин;
  • Кортикотропин-освобождаващ хормон;
  • Опиоидни пептиди;
  • Невропептид Y


Библиография:
Helm, K., et al. (2018). Neuronal connectivity in major depressive disorder: A systematic review
Nuss, P. (2015). Anxiety disorders and GABA neurotransmission: A disturbance of modulatio
Medical News Today. Everything you need to know about chemical imbalances in the brain