Притеснението обикновено е следствие на нещо, което сме казани или направили, а резултатът е препускащ сърдечен ритъм, зачервено лице и желание да избягаме далеч - характерните емоции, които трудно биха се сбъркали. Но какво означава това и защо се случва?
 
Притеснението може да е резултат от социална ситуация, в която се появява чувството на неудобство. Сред характерните външни симптоми е навеждането на погледа, докосване на лицето с ръка или извръщане на главата
 
Вътре в организма се случва освобождаване на адреналин, който действа като естествен стимулант. Сърдечният ритъм и дишането се ускоряват, мускулите се напрягат.
 
Освобождаването на адреналин може да доведе и до разширяване на кръвоносните съдове, което повишава притока на кръв към всички части на организма, включително към лицето и шията. На това се дължи типичното порозовяване на бузите. 
 
Тези реакции наподобяват отговора „бий се или бягай“, който се освобождава в случай на опасност. 
 
Смущението не носи само негативна семантика. Според някои проучвания притеснителността е проява на емоционална интелигентност, тъй като тя показва осъзнаване на ситуацията. Ако пък е след направена грешка, при изразяване на подобни признаци на смущение и срам, е много по-вероятно да се получи прошката и доверието на околните.