Стресът е ежедневие за много хора. Всички знаем, че той ни вреди по много начини. Оказва се, че ежедневният стрес уврежда краткосрочната ни памет и повлиява когнитивните функции на мозъка в дългосрочен план.

 

Скорошно проучване, проведено сред 2000 здрави доброволци на средна възраст разкрива, че хората, които имат по-високи нива на кортизол (хормон на стреса) в кръвта се представят по-зле на тестовете за запаметяване. В проучването също се споменава, че при стресираните доброволци се наблюдава намален мозъчен обем в сравнение с доброволците с нормални нива на кортизол. Ефектът бил по-видим при жените.


 

Преди да започнете да се притеснявате, трябва да знаете, че откритията не твърдят еднозначно, че стресът неминуемо води до увреждане на мозъка. Стресът е естествена защитна функция на тялото. То така реагира, когато е изправено пред опасност. А хормонът кортизол е в центъра на тази реакция.


По време на стресова ситуация нивата на кортизола се покачват многократно и заедно с хормона адреналин те дават сигнал на тялото – „да се бие или да бяга“. Кортизолът намалява нивата на глюказа в кръвта, а тя е основно гориво за мозъка. По този начин поддържането на високи нива на кортизол влошават работата на мозъка.

 

В университета в Масачузец е проведено мащабното проучване сред над 2300 здрави доброволци със средна възраст 43 години. Взети са им кръвни проби, никой от тях не е страдал от деменция, преминали са и през психологически тестове и оценка на паметта и умението за размишляване. Последните показатели били тествани отново осем години по-късно. В края на проучването участниците отново давали кръвни проби и голяма част от тях преминали през скенер, за да се направи оценка на обема на мозъка.

 

Учените заключват, че хората с високи нива на кортизол показват по-лоши резултати на тестовете за памет в сравнение с доброволците с нормални нива. Високият кортизол се свързва и с намален мозъчен обем. От изследователския екип казват, че проучването не е задълбочено и не са обхванати много детайли. Но все пак то дава информация за възможните ефекти на стреса върху мозъчната тъкан.