Всеки човек има натрапчиви мисли, които могат да се появят в различно време на деня, без значение дали то е подходящо или не. Привидно те възникват без ясна причина и могат да бъдат странни, неприемливи, абсурдни, теми табу, а понякога са изненадващо креативни.

 

Повечето натрапчиви мисли не са от голямо значение за човека и бързо остават в неговото минало.


 

Въпреки това съществуват нежелани натрапчиви мисли, които се появяват многократно и отнемат цялото му внимание. Това може да засегне неговото нормалното емоционално състояние.

 

Тези мисли биха могли моментално да разстоят човека и да предизвикат неговото желание да ги потисне на всяка цена.

 

Според д-р Сали Уинстън обаче усилията на хората да пренебрегнат тези мисли водят до тяхната непрестанна поява.

 

Д-р Сали Уинстън е лицензиран психолог, основател и изпълнителен директор на Института за тревожност и стресови разстройства в Мериленд, както и съавтор на книгата „Преодоляване на нежеланите натрапчиви мисли“.

 

Внезапната поява на нетипични разсъждения, предизвикват в хората чувство на несигурност, както и други негативни емоции. Често те се запитват дали тези натрапчиви мисли не разкриват истинската им същност и скрити желания.

 

Пример за такава мисъл, която се появява сред млади майки, е “Ако изпусна бебето?”. Тя може да премине в “Искам ли да изпусна бебето?”. Този вид разсъждения влияят сериозно върху психика и емоционално състояние на тези жени и често предизвикват появата на съмнения за тяхните умения и възможности.

 

Причината тези натрапчиви мисли да тормозят съзнанието на хората е защото не пасват на тяхните разбирания и ценности. Според д-р Уинстън това е причината тези мисли да предизвикват толкова сериозни негативни емоции и да разстройват засегнатите.

 

За да се справи с тях, човек трябва да бъде наясно, че натрапчивите мисли не представляват несъсзнателни или истински желания и няма да предизвикат предприемането на дадено действие против собствената му воля.

 

Важно е хората да приемат своите натрапчиви мисли, без да се опитват да ги поправят или потиснат. Всеки може да има собствен подход към тяхното приемане.

 

Колкото повече се съсредоточи човек върху тяхното отсраняване, толкова по-натрапчиви стават самите мисли.

 

Понякога обаче, нежеланите мисли предизвикват тежки страдания или чувство за заплаха. В тези случаи е препоръчителна консултация с психотерапевт, който да помогне за превъзмогването на проблема.

 

Референции:

What Intrusive Thoughts Actually Are (and How to Overcome Them) (lifehacker.com)