По данни на СЗО от 2015 г., приблизително 264 млн. души по целия свят са засегнати от психични разстройства и по-специално тревожност. Но какво всъщност представлява състоянието тревожност?

 

При нормални условия тревожността е нещо нормално и в много случаи оправдано състояние, което ни предпазва в опасност. Когато говорим за емоционално разстройво, тревожността се появява дори в ситуации, когато няма условия за страх, риск и опасност. Според оценките на психиатрите, тревожността е напълно неоснователна, но за страдащия изглежда съвсем реална.


 

Има различни форми на тревожност. Тук се включват и фобиите, например. Един от най-тежки видове тревожност е генерализираното тревожно разстройство. Ако фобиите се проявяват само в конкретни случаи, например при летене със самолет, при вида на паяк и т.н., то при генерализираното тревожно разстройство, безпокойство и паника могат да се проявят по всяко време. Състоянието може да възникне от шум, сянка, животно и т.н.

 

Това не означава, че хората, страдащи от това душевно разстройство са в постоянна паника. Но при повечето болни постоянният стрес е нещо нормално. Така например младежи с генерализирана тревожност се научават от много ранна възраст да крият и да живеят с проблемите си ден след ден. Така страховете им не изчезват, а се увеличават, страданието им – също.

 

Какво причинява тревожността? Това душевно страдание може да се дължи на много фактори. Така например жените са два пъти по-склонни да развият тревожност от мъжете. Някои хора имат генетично предразположение към отключване на състояния като тревожност и стрес. Начинът на живот и досегашния житейски път на човека също могат да са причина за поява на тревожност.
Типичните симптоми включват изпитване на хронична умора и изтощение, нарушение на съня, трудно храносмилане. Препоръчително е за всеки, който не може да се измъкне от водовъртежа от проблеми, притеснения и страхове повече от 6 месеца, да потърси професионална помощ.

 

Понякога малките промени в ежедневието може да имат позитивен ефект върху психичното състояние. Препоръчват се посещаване на колективни мероприятия като спорт, йога, танци, готварски курсове и т.н. Всяка дейност, която ви доставя удоволствие би намалила безпокойството и тревожността.