Злоупотребата с хазартни игри наподобява всяка една зависимост. Началото се маркира с формиране на нездравословен навик, който води до частична или пълна липса на контрол. Можем да определим това състояние като болест, характеризираща се с група симптоми и изискваща подобаващо лечение. Разбира се, тук обект на третиране са психиката и поведенческите навици на пристрастените. Причината за това разстройство е строго индивидуална за всеки случай. Въпреки това най-често посочваните фактори са проблемните връзки със семейство или партньора, наркотиците, алкохолът. Зависимостта може да се зароди след труден емоционален период, в който залагането служи за избавление от реалността. Като най-склонни към развиване на подобен тип болест са хората без действителна самооценка, търсещи чуждо признание. Много от засегнатите са и любителите на вълнението и опасността, които използват играта като източник на адреналин. 

 

Симптоми на хазартната зависимост


Основните показатели за наличието на хазартна зависимост включват постоянно планиране и свръхангажираност с цел за придобиване на повече пари. Част от това е непрекъснатата нужда залогът да бъде увеличаван, за да се усили тръпката. Пристрастените развиват афинитет към адреналина, който идва с риска от играта. Приливът на серотонин в организма приема ролята на заместител на истинското щастие, което маскира опасността от действията. Хазартната зависимост може да наподобява тютюнопушенето по това, че пристрастените многократно отказват да спрат, но опитите им се оказват безуспешни. 

 

Прекратяването на дейността често води до силно раздразнение. Промяната в настроението е важен индикатор при диагностицирането на проблема. Нуждата игрите да се използват като средство за удавяне на мъката, стреса и тревогата също е типичен симптом за зависимост. Разликата между нормалните играчи на хазарт и обсебените такива е, че първият тип спира да залага след масивна загуба, за да предотврати бъдещи суми с минусов знак. От друга страна, пристрастените не престават да се опитват да покрият паричните си загуби, като пробват да трупат още финанси. При това разстройство обектите крият своя навик от семействата и близките си, което често води до разрушени емоционални връзки. В своята напреднала фаза зависимостта води до загуба на месторабота или други професионални възможности. Пристрастените могат да се отдадат на кражба или измама, с което да си набавят повече средства. Те прибягват и до това да молят свои близки за заеми или парични услуги, за да се измъкнат от проблеми.

 

Класификация

На база на база на изредените по-горе симптоми, Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства в САЩ класифицира хазартната зависимост в три графи. Леката форма покрива 4-5 от деветте критерия, средната – от 6 до 7, а най-тежката форма 8 или всички от критериите.

 

Лечение на хазартната зависимост

Справянето с проблемното разстройство не е лесна задача. Подобно на другите видове зависимости, и тук първата и основна крачка пред зависимия е признаването на проблема. Много често отрицанието е главната пречка пред лечението. Неслучайно известните дванадесет стъпки – метод, използван за преодоляване на зависимости, започват именно с това. Огромна опора по пътя към здравословния живот са близките. Те предоставят нужната емоционална подкрепа и рационалност. Подобен тип атмосфера за болния са групите за взаимопомощ. Най-вероятно сте чували за „Анонимните алкохолици“, чиято концепция е семпла, но ефективна – пристрастеният е заобиколен с хора, минаващи през същите трудности. Това носи усещане за комфорт, при което лекуващите се елиминират усещането за самота и разчитат един на друг. Тази идея не се прилага единствено при алкохолизма, разбира се. Комарджиите също могат да намерят спътници в борбата към здравето.

 

След справяне с първоначалната психическа борба, опциите за лечение са няколко. Ефикасен метод е терапията. Напоследък обществото се бори с разбиването на стигмата около психотерапията, като много влиятелни личности и организации посочват консултацията с терапевт като напълно нормален и ефективен метод за самоусъвършенстване. Поведенческата терапия успява да проникне в същината на проблема, като замества нездравословните мисли с позитивни. Когато хазартната зависимост е съпътствана с други ментални разстройства като депресия, медикаментите могат да се окажат правилното средство за подобрение.

 

Превенция

Лечението не гарантира вечен успех. Зависимите по всяко време могат да изпаднат в релапс т.е. отново да предприемат вредния навик. Поради това е нужна превенция, чрез която този потенциален сценарий да бъде избегнат. От най-важно значение е излекуваният да остане фокусиран върху целта си и да се стреми към това да не приближава по никакъв начин хазарта. Зависимостта е процес, при който едно води до две, а две води до много. Затова първичните желания трябва да бъдат убити в зародиш преди да се е стигнало до действия. Голяма помощ оказва споделянето с близък човек или групата за взаимопомощ, които винаги могат посочат правилния път. Както вече споменахме, терапията с професионалист е един от най-препоръчваните методи. Нейното действие не е перманентно, тъй като психиката на хората не е устроена по толкова прост начин. Стига хората да полагат грижа за себе си, контролът на ума може да се възвърне, но борбата със зависимостта продължава завинаги. Изкушенията са навсякъде и едно малко подхлъзване може да разруши изграденото. Именно поради това терапията помага да надгради вече усвоените техники и да запази постоянството на излекуваните.