Какво е ходофобия?

Страхът от пътуване или ходофобия е специфичен вид фобия, която се проявява, когато човек има изключителен страх от пътуване. Фобиите са вид тревожно разстройство, което се характеризира с прекомерен или ирационален страх от обект или преживяване. Ходофобията може да включва очакване на пътуване, самото пътуване или припомняне на преживяването.

 


Специфичните фобии са вид тревожно разстройство. При ходофобията страхът се проявява по няколко различни начина и на различни етапи по време на пътуването. За някои хора очакването на пътуването предизвиква страх. За други това може да е действителното пътуване и преминаването от едно място на друго. Фобийният отговор може да възникне и по време на пътуването до вкъщи или след като пътуването приключи, когато човек вече е в безопасност у дома, но си спомня преживяването от пътуването.

 

Как се проявява ходофобия?

Ходофобията може да бъде ограничаваща, тъй като страхът от пътуване може да попречи на хората да видят нови места, да посетят специални събития или да посетят близки. Това, което прави фобията при пътуване различна от тревожността при пътуване е, че специфичните фобии пречат на ежедневното функциониране на човек и ограничават живота му по някакъв начин.

 

При фобията изпитаният страх е непропорционален на действителната опасност. Хората с фобии обикновено осъзнават, че страхът им изглежда ирационален. Фобията предизвиква реакция на стрес, борба, бягство или замръзване при засегнатите, така че опасността им се струва много реална. Хората, които нямат фобия от пътуване, пак могат да изпитат безпокойство при пътуване. Това може да се дължи на предизвикващи страх събития, включително природни бедствия, епидемии, терористични атаки, които влияят на страха на човек от пътуване.

 

Какви са симптомите на ходофобията?

Тялото има свръхчувствителен, активен и физически отговор при отключването на фобията. Когато човек е стимулиран от фобия, в тялото настъпват биологични промени. Те включват промени в хормоните на стреса, заедно с повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане и промени в мозъчната дейност. Ходофобията засяга хората подобно на всяка друга фобия или екстремна реакция на тревожност. Физическите и психологически симптоми на състоянието включват:

  • Чувство на обреченост и опасност по отношение на пътуването;
  • Чувство на претоварване или объркване от подробности за пътуването;
  • Сърцебиене, повишен сърдечен ритъм;
  • Чувство на замаяност или припадък;
  • Болка в гърдите или стягане в гърдите;
  • Изпотяване или потни длани;
  • Горещи и студени вълни;
  • Недостиг на въздух;
  • Гадене, повръщане или диария;
  • Треперене

Ако фобията и реакцията на страха станат непреодолими, човек може да изпита паническа атака, която е епизод на силен страх или тревожност, придружен от физически симптоми.

 

Референции:
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed.
2. National Institute of Mental Health. Specific phobia
3. International Association for Medical Assistance to Travellers. Travel and anxiety
4. Harvard Health. Understanding the stress response
5. Anxiety & Depression Association of America. Symptoms of specific phobia