Някои хора се затрудняват да запомнят имена, но пък са отличници относно запомняне на лица или в задачата да подредят в колата такова количество багаж, каквото останалите дори и не предполагат, че може да се събере. Това е характерно за тези, които имат силно развито нагледно-образно мислене
 
Можем да проверим това със следния тест. Когато се опитаме да си спомним събитие от миналото си, какво е това, което „изплува“ - емоциите и усещанията, свързани с него, или помним конкретни сцени и образи?
 
За някои се оказва, че образите значително доминират в процеса на мислене. На практика те мислят в картини. Смята се, че около 60% от хората попадат в тази категория, а някои просто по-често мислят по този начин, в сравнение с други. 
 
Така например за мнозина разхвърляното бюро далеч не е проблем. Те знаят къде се намира всеки предмет върху него, но във връзка с останалите. Така, когато някой изчисти и подреди това бюро с благородната идея да помогне в организирането му, се губи тотална представа за местоположението на отделните предмети. 
NEWS_MORE_BOX
 
Същият тип нагледно-образно мислене, което помага за навигиране при разхвърляното бюро, може да бъде изключително мощно средство. За него съобщават редица гениални личности. Известният шахматист Боби Фишер споделя, че може да вижда всички фигури, дори когато тях ги няма, което му позволява да практикува, играейки „в главата си“. 
 
Нагледно-образно мислене има и своята цена. Понякога се оказва трудно да се изрази с думи онова, което е в главата на човек. За такъв проблем съобщава и Алберт Айнщайн – той не е могъл да опише, онова, което вижда в съзнанието си.