Децата не спират да крещят, босът ви гони като куче, защото сте закъснели със срока, дължите някакви пари, които не знаете откъде да намерите... И ако това не Ви причинява стрес?!

 

Стресът е нормално явление в живота ни. Стресът играе и положителна роля в живота ни – той ни мотивира да бъдем успешни, да пробягаме последните метри от маратона, да не се предадем на самия изпит... Само, че ако не се справяме с овладяване на напрежението у нас заради стреса, не въведем режим на отпускане след него, в дългосрочен план, той ще навреди на отношенията ни, семейството, работата, здравето и на жизнения ни път като цяло. Повечето кавги между хората са именно заради стрес.Причините за стрес при всекиго са различни. Около 40% от стреса за американците се дължи на работното им място. Не бихме могли да правим догадки какъв е процентът за българина, още повече че голяма част от нас са стресирани заради липса на работа. Но поне стресът на работата се дължи на познати неща и те са:

 

  • Чувстваш се нещастен на/ с работата си;
  • Имаш твърде много работа или отговорности;
  • Работиш извънредно много;
  • Мениджмънтът на работното ти място е слаб, има неясни очаквания и не се допуска участието ти в процеса на взимане на решения,
  • Работиш при опасни или неблагоприятни условия;
  • Нямаш сигурност по отношение на развитието ти или те грози необосновано изхвърляне от фирмата;
  • Налага ти се да говориш пред колегите;
  • Срещаш прояви на дискриминация или дори тормоз на работата, които не са неутрализирани от фирмата.

 

Висока степен на стрес изпитваме когато загубим любим човек, при развод, загуба на работата, финансови проблеми, смяна на местожителството, хронично заболяване или физическа травма, грижа за болен член на семейството или възрастен, станали сме жертва на насилие или от такова е пострадал наш близък. В тази група влизат и положителни събития като встъпването в брак и изграждането на дом. Емоционални състояния и прояви като тревожност, гняв, чувство на вина, ниска самооценка, скръб също генерират стрес. 

 

Постоянното „облъчване“ с негативни новини като информация за терористични атаки, глобално затопляне, замърсен въздух, смяна на правителства – въобще усещането за нестабилна обстановка и изпитването на страх стресират. 

 

От значения са и нашите нагласи и това как възприемаме света. Негативността не ни помага. Нереалистичните очаквания също ни затормозяват, заради което психотерапевтите непрекъснато ни учат да правим оценка въз основа на фактите, а не на потенциалните възможности.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Промени в живота ни могат да ни се отразят тонизиращо и да ни заредят положително, но ако се нареди низ от промени, няма да можем да си починем от затрудненията, които нормално се появяват всеки път при тях. 

 

Всеки човек има свой капацитет на справяне със стреса. Едно стъпало по-високо ниво е когато изградим устойчиво на поведение на стрес. Съществуват методи, които могат да намалят изпитването на силно напрежение и овладеят нивото му.

 

Няма начин стресът да не афектира организма ни. Първа реагира нервната ни система, след това настъпва хормонален хаос, сърдечният ритъм се променя, дишането ни се учестява и става по-повърхностно. Това са промени, които всеки път се случват непосредствено след стресираща ситуация. Ако обаче тези ситуации зачестят и се удължи планът от краткосрочен в дългосрочен се създават условия в тялото, вследствие на които се зараждат болестни процеси. 

 

Физически признаци за стрес са главоболието, изпитването на умора, проблемите със съня, неспособност за концентрация, разстроен стомах, раздразнителност. 

 

В дългосрочен план постоянното изпитване на стрес води до депресия, високо кръвно налягане, аритмия, атеросклероза, сърдечни заболявания включително и инфаркт, киселини, язви, синдром на раздразненото черво, разстроен стомах, диария, запек, напълняване или отслабване, ниско или повишено либидо, инфертилитет, астма, артрит, кожни проблеми като акне, екзема, псориазис.

Не се поддавайте на стреса. Сложете го на място!