Ако сте от хората, които по време на извънредните мерки са могли да прехвърлят офиса си у дома, вече знаете, че за поддържане на работния ритъм са необходими дисциплина и трудолюбие. Има хора, които са напред с навиците и кризата не ги изненадва поне по отношение на гъвкавост и навици. Факт е, че в някои сектори идеята за хоум офисът въобще не е чужда и навлизаше в практика от 20 години.


Работата вкъщи обаче си има своите негативи. Първо, домът е мястото, което е нашият оазис от света. Доскоро ви препоръчвахме, че е здравословно да оставяте работата в офиса и не я пренасяте у дома, в хола, кухнята или още повече спалнята. Защото това несъмнено носи стрес и отнема от пълноценността на почивката в неработните часове, другите ни ангажименти и роли, което в дългосрочен план рефлектира негативно върху работоспособността. А в момента почивката и трезвостта на разсъжденията са ни жизненоважни.


Затова „пренасяйки“ работното място у дома, още в самото начало трябва да предприемем следните няколко на вид дребни неща: 1. Да определите и обособите определено място в дома, което да е предназначено за работа. То трябва да е по-изолирано от останалите членове на семейството, за да не ви се налага да изпълнявате две-три роли едновременно, което, да ви предупредим, е невъзможно или в другия случай свръхстресиращо за всички ви.


2. Задължително фиксирайте работните часове. След като работното време е от 9.00 до 18.00 ч. Нека да бъдат толкова. Тук не става въпрос дали някой ден ще седнете зад компютъра  8.30 или станете в 18.30 ч., става въпрос за това да фиксирате работното си време така както е в офис. Ако не сте били от хората, които обядват в определен час или са пропускали тази почивка. Сега я въведете. Прекъсването за обяд ще даде възможност да се видите с останалите членове на семейството, да хапнете, след 4 часа работа да освободите натрупаното напрежение и да бъдете пълноценни в следващите 4 часа.


Избягвайте телефонните разговори след края на работния си ден, разбира се, ако не става въпрос за спешен въпрос. Престоят на едно място не дава възможност за пълноценен релакс и отпускане и ако не въведете тази мярка стресът ще „влезе“ в леглото ви, ще вземе съня ви и ще се трансформира в тревожност. Оттук следва и отслабване на имунитета, като последствие.


С това не свършват всички ни изпитания. Все пак се налага да се адаптираме към новите работни условия. Приемете – адаптирането изисква време и нещата трудно ще се получат от раз, ако досега не сте имали такава практика. Без дисцпилина действително няма как да се получи бързият и успешен преход.


При едно проучване между студенти в Щатите, те споделят, че да учат в библиотеката им е много по-лесно, отколкото у дома. Защо?


Именно защото домът ни е място за почивка в него нямаме настройката да сме концентрирани. Въпреки своята мултифункционалност при жените, това важи и за тях, защото едно е с един обход на дома да свършиш 10 дейности, друго е да се... фокусиращ изцяло в едно както изисква умствената работа. Това означава, че през 4-те часа работа от началото до обяд, и след обяд до края на работното време фокусът на вниманието ви трябва да изключва всякакви други задължения.


За екстровертните личности работата у дома вероятно е потискаща. Обаче тя може да бъде и много плодоносна – ще изненадате себе си, колко креативни можете да бъдете като се откъснете от офисната рутината и потоци там. Това вещае напредък. Изпробвано! Как да компенсирате липсата на хора, защото с тях е по-зареждащо: естествено, в ерата на технологиите сме, имаме възможност не само да се чуем и разговаряме с други, но и да провеждаме конферентни разговори. Тази форма на комуникации отдавна навлезе в бизнеса с цел преодоляване на разстоянията, а и пести време и пари. Дори и дейността ви да не изисква срещи и разговори, провеждайте разговори, за да координирате и съгласувате дейностите и се чувстват всички част от група. Експерти даже коментират, че обсъджането на детайли на споделен екран дава висока продуктивност и добър ефект – изпробвайте. Вероятно, отначало някои неща ще буксуват – системата на компютъра ще откаже, програма няма да се зареди, опциите ще са ви непознати, няма да имате микрофон... Дайте си време! Не е време да бъдем припряни и неовладяни.

 

Има професии и дейности, които са абсолютно зависими от креативността. Предимството на хоум офиса за тях е, че може да им даде възможност да работят в най-продуктивните за тях часове. Совите ще разберат. Естествено, това трябва да е съгласувано с ръководителя и останалите служители, но факт е, че обикновено тези личности водят самостоятелна дейност и това не им се налага, освен случаите, когато трябват да се съобразят с работното време на партньори и клиенти. Има доста фирми и личности, които работят от дистанция за чуждестранни компании, независимо дали са в посока на Изток или Запад, за тях изместването на работното време не е чуждо. 


Добре е обаче, за да се чувствате в кондиция в хоум офиса да „влизате“ след рутинните дейности, които сте извършвали и преди. Ставане навреме, тоалет, закуска, кафе, гимнастика... И непременно, в облекло удобно за дома, но и достатъчно делово, за да се чувствате в кожата си на победители!