Шизоафективното разтройсвтово е комбиниция от шизофрения и сериозно разстройство на настроението, като депресия или биполярно разстройство.

 

Хората с това заболяване страдат от промени в емоциите и мисленето.


 

Много психолози са на различно мнение за това дали шизоафективното разтройство трябва да се разглежда отделно от шизофренията.

 

Според някои изследователи то трябва да се идентифицира единствено като подтип на шизофренията или разстройството на настроението.

 

Според петото издание на Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства, за да се диагностицира шизоафективно разтройство е задължително наличието на психоза, без да се наблюдава сериозно разстройство на настроението за повече от 2 седмици.

 

Освен това трябва да се появи и сериозен непрекъснат епизод на шизофрения.

 

Вида на шизоафективното разтройство се определя от преобладаващите симптоми.

 

При пациенти с депресивен тип се наблюдават когнитивните и психотичните изяви на шизофренията, например параноя, халюцинации и дискинезия, заедно с тежка депресия.

 

При тези с биполярно шизоафективно разтройство, има периоди на тежка мания и тежка депресия заедно със симптомите на шизофрения.

 

Шизоафективното разстройство като отделна единица е по-малко изследвано от шизофренията и разстройствата на настроението.

 

В резултат на това точната причината за това нарушение не е добре известна, вероятно става дума за генетична предразположеност, но до момента не са идентифицирани точно определени гени, които причиняват заболяването.

 

Смята се също, че шизоафективното разстройство е свързано с дисбаланс в допаминергичното и норепинефринергичното предаване.

 

Необходими са допълнителни проучвания за генетичната природа на шизоафективното разстройство, за да могат да се направят заключения и да се подобрят методите на лечение.

 

На този етап лечението на това заболяване зависи от проявилите се симптоми. При депресивният тип най-често се предписва антидепресант, като Fluoxetine. При силно изразена мания - антипсихотици и стабилизатори на настроението, като литий.

 

В момента има само едно антипсихотично лекарство, одобрено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, специализирано за лечение на шизоафективно разстройство, нарича се Paliperidone.

 

Други антипсихотични лекарства могат да се използват за контролирането на психотичните симптоми на шизофрения при шизоафективно разстройство, като Chlorpromazine.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/health/What-is-Schizoaffective-Disorder.aspx