Мозъчната мъгла” е понятие, което в своята същност обхваща много различни оплаквания, например следобедна сънливост, получена след лош сън или краткосрочна загуба на паметта, свързана с деменция.

 

Симптоматиката на този вид състояние може да се опише с прояви като загуба или проблеми с паметта, неспособност на човека да се фокусира, както и липса на умствена яснота.


 

Формално мозъчната мъгла не е категоризирана като заболяване, но появата на споменатите симптоми показва наличието на някакво нарушение.

 

Съществуват различни медицински състояния, които могат да предизвикат появата на мозъчна мъгла. Една от основните причини са възпалителните процеси, които засягат централната нервна система, например коронавирусната инфекция или някое автоимунно заболяване.

 

Централната нервна система е изградена от главен и гръбначен мозък, които са изключително важни за нормалното изпълняване на функциите на човешкия организъм.

 

Някои метаболитни нарушения, например засягащите щитовидната жлеза, както и приемът на медикаменти, също могат да предизвикат появата на мозъчна мъгла.

 

При онкологично болни пациенти, които са подложени на химиотерапия, това състояние е с много голяма честота. Поради тази причина, в този случай може да се използва терминът химиомозък (chemo brain).

 

Измененията в нормалното функциониране на мозъка могат да се наблюдават и по време на бременност или менопауза. Това се дължи на хормоналните промени, които се наблюдават при тези състояния.

 

Определянето на точния момент, в който се е появила мозъчната мъгла, може да помогне на лекуващия лекар да определи каква е първоначалната причина, довела до това нарушение.

 

След инсулт, когнитивните изменения се проявяват много бързо, до минути или часове, докато при други състояния, като поствирусни усложнения от инфекция с COVID-19, това отнема няколко дни или седмици.

 

Най-бавна проява имат симптомите при когнитивни нарушения, получени в резултат на невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер или деменция, която прогресира в продължение на месеци или години.

 

Много е важно пациентите с изявена симптоматика, които изпитват затруднения в своето ежедневие, работа или когато качеството им на живот е понижено, да посетят лекар.

 

Друга индикация за посещение при специалист е внезапната поява на нарушение или неговата известна продължителност без очевидна причина.

 

В зависимост от други налични симптоми и медицинската история на различните пациенти те могат да бъдат пренасочени към допълнителни специалисти, например невролог.

 

Източник:

What Is 'Brain Fog' (and When Is It Serious?) (lifehacker.com)