Какво представлява допаминът?

Допаминът е катехоламин (от групата на биогенните амини) с функции на невротрансмитер и хормон, който играе важната роля за изпращане на сигнали от мозъка към тялото. Произвежда се естествено в различни ключови части на мозъка и е важен за функции като двигателни умения, когнитивни способности и репродукция.

 


Нивата на този невротрансмитер се повишават, когато човек е в очакване на нещо важно, което предстои да се случи, играе ключова роля в системата за възнаграждение и мотивация на тялото и също така засяга паметта.

 

Допаминът изпълнява тези важни функции, въпреки че присъства в много малки количества в мозъка. В правилното количество този невротрансмитер е от решаващо значение за мозъчната функция, но когато това количество се понижи прекалено, може също така да възникнат нежелани последствия върху тялото. Дефицитът на допамин е свързан с невродегенеративни състояния в тялото.

 

За да бъдат разбрани ефектите от ниските нива на допамин, първо трябва да бъдат разгледани признаците и причините за това състояние, както и кои са най-често свързваните с дефицита на допамин заболявания.

 

Какви са симптомите на ниски нива на допамин?

Дефицитът на допамин може да прояви сходни признаци със състояния като шизофрения и болестта на Паркинсон. Тези симптоми включват:

Какви са причините за ниски нива на допамин?

Редица фактори могат да бъдат отговорни за намалените нива на допамин в тялото. Те включват - лишаване от сън, затлъстяване, злоупотреба със субстанции, хранене с наситени мазнини и стрес.

 

Лишаване от сън

 

Освен сутрешното кафе, допаминът е една от причините човек да се чувства освежен и бодър повечето сутрини. Тази бодрост се подпомага от допаминовите рецептори, по-специално D2 рецептора. Тези рецептори помагат за медииране на функциите на допамина в тялото.

 

Въпреки това, лишаването от сън може да намали броя на D2 рецепторите във важни части на мозъка. Когато това се случи, предаването и производството на допамин е засегнато. Всъщност при заболявания като болестта на Паркинсон, при която се поддържат ниски нива на допамин, повечето хора се чувстват прекомерно сънливи през деня.

 

Затлъстяване

 

Затлъстяването е свързано с редица здравословни проблеми, но един по-малко известен ефект е ролята, която играе при понижаване на количеството на допамин в мозъка. Подобно на резултатите от лишаването от сън, затлъстяването може да доведе до намаляване на D2 рецепторите в мозъка. Това става особено забележимо, когато бъдат направени сравнения с броя на рецепторите при хора, които не страдат от затлъстяване.

 

Злоупотреба със субстанции

 

Краткосрочната употреба на някои вещества може да допринесе за повишаване на нивата на допамина, така че да предизвикат еуфория. Въпреки това, дългосрочната употреба на тези субстанции със сигурност причинява обратен ефект. Поради продължително увеличаване на производството на допамин след употреба на такива вещества, мозъкът се намесва, за да намали броя на наличните допаминови рецептори.

 

Наситени мазнини

 

Приемът на храни с високо съдържание на наситени мазнини, разбираемо карат мозъка да се радва на повишени нива на допамин при удоволствието, което човек получава от храненето. Въпреки това, тези храни произвеждат само краткосрочно удоволствие. С течение на времето постоянната консумация на храни с високо съдържание на мазнини нарушава функционирането на централната нервна система, където се произвежда допамин и това може да доведе до неговия дефицит.

 

Стрес

 

Когато човек е постоянно изложен на стресови фактори като финансови затруднения, проблеми във връзката, стрес на работното място и други проблеми, това може да повлияе на производството на допамин в организма. С течение на времето това може да доведе и до дефицит на невротрансмитера в тялото

 

Референции:
1. Arias-Carrión O, Stamelou M, Murillo-Rodríguez E, Menéndez-González M, Pöppel E. Dopaminergic reward system: a short integrative review
2. Martikainen IK, Nuechterlein EB, Peciña M, et al. Chronic Back Pain Is Associated with Alterations in Dopamine Neurotransmission in the Ventral Striatum
3. Sanger GJ. Chronic constipation: improved understanding offers a new therapeutic approach
5. Dobryakova E, Genova HM, DeLuca J, Wylie GR. The dopamine imbalance hypothesis of fatigue in multiple sclerosis and other neurological disorders
6. Diehl DJ, Gershon S. The role of dopamine in mood disorders