Анорексия нервоза - anorexia nervosa, булимията и синдромът на неконтролираното преяждане са хранителни разстройства с многофакторни причини: психологически, семейни, социални и биологични.

 

Биологичният аспект твърде често е изместен на заден план от проучвания и терапевтични лечения на хранителни разстройства, предполага ново проучване от Варшавския университет, публикувано в сп. Psychiatry Research.


 

Лечението често е насочено към факторите с голямо влияние върху психологическата интернализация на обсесивната неудовлетвореност от тялото.

 

Често фокусът е върху тристранния модел на влияние върху образа на тялото: родители, връстници и медии.

 

Проучването пояснява, че хранителното поведение на хората с хранителни разстройства причинява нарушаване или дисбиоза на чревния микробиом.

 

Микробиомът е в постоянна двупосочна комуникация с мозъчните функции чрез имунологични, невронни и ендокринни механизми.

 

Чревна дисбиоза и лошо настроение поради глобално възпаление

Хранителните разстройства са свързани с нарушен баланс на микроорганизмите, живеещи в червата ни.

 

Това засяга оста мозък-черва, причинявайки психологически стрес.

 

Този стрес от своя страна може да промени или да влоши промените в настроението и поведението на човек.

 

Възпалението и чревната дисбиоза в стресови ситуации е показано в изследване, публикувано в Neuroscience.

 

По време на експериментите лабораторни модери в стресови условия са показали влошаване на тесните връзки, разположени между епителните клетки.

 

Нарушените тесни връзки, функциониращи като обструктивни слоеве, не са в състояние да блокират чревните бактерии, които са свободни да циркулират.

 

След това тези потоци от бактерии навлизат в кръвоносната система и причиняват широко разпространено възпаление.

 

Възпалението в крайна сметка засяга централната нервна система, причинявайки промени в настроението.

 

Повишена серотонинова хипотеза и дисфория при пациенти с анорексия

Учените са забелязали, че човешкия микробиом претърпява трансформация в резултат на редуващи се периоди на гладуване и повторно поглъщане на храна при хора с хранителни разстройства.

 

Въпреки възстановяването на теглото при хора с анорексия и последващото възстановяване на здравето, проучванията показват, че микробиомът остава различен от този на здрави хора.

 

Според хипотеза и проучване, публикуване в Nature Review Neuroscience, става въпрос за дисбаланс в метаболизма на серотонин и допамин.

 

Хората с анорексия се въздържат от хранене, за да намалят тревожността, тъй като по време на хранене изпитват силен емоционален и психически дискомфорт.

 

Следователно, хората с хранителни разстройства биха достигнали излишък от серотонин, тъй като афективните и когнитивните реакции на невронните вериги биха били свръхстимулирани.

 

По този начин излишъкът от серотонин би причинил дисфория.

 

Ако нивото на серотонин остане високо и постоянно, човек ще бъде склонен да изпадне в порочен кръг, в който избягва да яде, тъй като това води до повишаване на серотонина и следователно до състояние на дисфория.

 

Дисбиоза в състава на микробиома

В зависимост от диетите, характерни за всяка страна или регион, определени бактерии се развиват, за да усвояват добре определени хранителни вещества.

 

Според проучване на Imperial College London, съществува връзка между желанието за ядене на определени храни и бактериите в микробиома на човек.

 

Рестриктивните диети, прекомерната употреба на лаксативи и повръщането като част от хранителните разстройства показват различен ефект върху микробиома.

 

Рестриктивните диети при пациенти с анорексия или лаксативи при булимия, например, показват намалено разнообразие и количество бактерии в сравнение със здрави индивиди.

 

Увреждането на чревната лигавица, коремното налягане и електролитният дисбаланс са някои от факторите, които могат да стоят зад тези промени в екосистемата на микробиома.

 

Има ли генетични фактори при хранителните разстройства?

Статистически са доказани проучвания, показващи наследствената склонност към хранителни разстройства сред близнаци и семейства.

 

Въпреки това, все още няма проучвания, които да са доказали или идентифицирали специфични гени, които допринасят за развитието им.

 

Две проучвания, публикувани в сп. Nature, също показват как някои видове чревен микробиом могат да бъдат фактор в развитието на патофизиологията на затлъстяването.

 

Проучване на Варшавския университет, публикувано през 2021 г. в Psychiatry Research, подчертава възможността за разработване на нови лечения, които да използват генетични ресурси и да подобрят микробиома с цел лечение на хранителни разстройства. 

 

Следователно антибиотиците, пробиотиците или трансплантацията на фекален микробиом може да се окажат допълнителни лечения, успоредни с психологическа и психиатрична помощ.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/le-role-du-microbiote-dans-les-troubles-des-conduites-alimentaires-64245

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178121002201?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452210010729?via%3Dihub

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26428446/

https://www.nature.com/articles/nrn2682

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/pr070431h

https://www.nature.com/articles/nature07540

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178121002201?via%3Dihub