Екип от учени разкри механизма, който свързва болестта на Алцхаймер с различните съдови заболявания.

 

По-високият риск от болест на Алцхаймер се наблюдава от преди повече от 20 години при хора с хипертония, диабет, висок холестерол или такива страдащи от затлъстяване.


 

Всички тези състояния биха могли да засегнат мозъка, да увредят кръвоносните съдове и да доведат до появата на инсулт. Въпреки това конкретната връзка между съдовите заболявания в мозъка и болестта на Алцхаймер нямаше точно обяснение, независимо от интензивните усилия на различните учени.

 

Изследователи от Колежа Вагелос за лекари и хирурзи към Колумбийския университет разкриха възможен механизъм, който да разясни връзката между болестта на Алцхаймер и различните съдови заболявания.

 

Старши автор е д-р Ричард Майе, който е главен председател на отделението по неврология към Медицинския център на Колумбийския университет в Ървинг

 

В проучването е установено, че генът FMNL2 свързва мозъчно-съдовата болест и болестта на Алцхаймер.

 

Специалистите предполагат, че промените в активността на FMNL2, причинени от мозъчносъдово заболяване, нарушават възможността за ефективно изчистване на токсичните протеини от мозъка, което в крайна сметка е причината за поява на Алцхаймер.

 

По време на анализ на човешкия геном, д-р Майе и неговият екип разкриват, че генът FMNL2 е свързан с различните съдови рискови фактори, както и с болестта на Алцхаймер.

 

Кръвно-мозъчната бариера на човека е изключително важна за нормалното функциониране на неговия мозък и целия организъм. Тя е полупропусклива, силно контролирана граница между капилярите и мозъчната тъкан. Нейната основна функция е защитната.

 

В мозъка се откриват специализирани клетки - астроцити, които съставят и поддържат структурата на кръвно-мозъчната бариера, образувайки защитна обвивка около кръвоносния съд. Тази астроцитна обвивка променя своята плътност, за да се изчисти токсичният амилоид, който се натрупва в мозъка и водя до появата на болест на Алцхаймер.

 

Специалистите забелязват, че FMNL2 отваря кръвно-мозъчната бариера, като контролира нейните астроцити и по този начин насърчава изчистването на извънклетъчните агрегати от мозъка.

 

Направеното разкритие може да доведе до предотвратяване на болестта на Алцхаймер при много от хората, страдащи от хипертония, диабет, сърдечни заболявания или тези, които имат наднормено тегло.

 

Проучването е публикувано в сп. Acta Neuropathologica.

 

Референции:

https://link.springer.com/article/10.1007/s00401-022-02431-6