Досега е известно, че намаляването на размерите на мозъка и натрупването на бета амилоид и тау протеин са отключващият фактор за проявите на болестта на Алцхаймер.

 

Каква е причината за тези промени в мозъка, които водят до нарушения във функциите на невроните и прогресивната загуба на когнитивни функции?


 

Ново проучване от Университета в Рединг е дало яснота върху въпроса - болестта на Алцхаймер може да възникне, когато бариерата, която защитава мозъка - кръвно-мозъчната бариера, е увредена, позволявайки на мазнините да навлизат и да се натрупват в него.

 

Натрупване на мазнини

Новата теория, която обяснява произхода на болестта на Алцхаймер, е наречена „модел на липидна инвазия“.

 

Според нея мазнините навлизат в мозъка, защото кръвно-мозъчната бариера е увредена.

 

Кръвно-мозъчната бариера е плътна система от малки кръвоносни съдове в мозъка, която позволява преминаването само на малки количества необходими за мозъка вещества.

 

Хипотезата, публикувана в Journal of Alzheimer's Disease Reports, може да отвори нови възможности за диагностициране и лечение на заболяването.

 

Тази теория също подкрепя идеята, че някои промени в начина на живот могат да намалят увреждането на кръвно-мозъчната бариера, като по този начин намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и засяга 24 милиона души в целия свят, главно в западните страни.

 

Причини за Алцхаймеп

Това не е първият път, когато излишните липиди, натрупани в мозъка, се изтъкват като възможна причина за болестта на Алцхаймер.

 

Всъщност немският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер вече е споменавал за наличието на мазнини в мозъчните клетки, когато е обявил първия случай на това заболяване през 1906 г.

 

Въпреки това оттогава има малко изследвания в това отношение.

 

Сега, това ново проучване обединява предишни изследвания и се основава на 10-годишни изследвания.

 

Проучването показва, че рисковите фактори, които са традиционно свързани с болестта на Алцхаймер, са същите, които увреждат кръвно-мозъчната бариера:

  • Напреднала възраст;
  • Травми на главата;
  • Хипертония;
  • Тютюнопушене;
  • Затлъстяване;
  • Диабет;
  • Безсъние;
  • Стрес.

Проучването предполага, че това е причината футболистите и боксьорите да са особено изложени на риск и защо болестта засяга до голяма степен хората, засегнати от травми на главата и по-възрастните хора.

 

Във всички тези случаи кръвно-мозъчната бариера е била повредена или износена, което позволява „липидна инвазия“ - навлизане на мазнини в мозъка.

 

Кръвно-мозъчна бариера

Здравата кръвно-мозъчна бариера е изключително важна за ефективно функциониране на мозъка ни.

 

Ако се наруши структурата на кръвно-мозъчната бариера, което се наблюдава при пациенти с болестта на Алцхаймер, чуждите липиди като холестерол и мастни киселини могат да преминат в мозъка, обяснява д-р Джонатан Ръдж, изследовател от Университета в Рединг и автор на изследването.

 

Тези чужди липиди се обработват по различен начин от тези, които обикновено се намират и постъпват в мозъка.

 

Тази теория предполага, че тези инвазивни липиди причиняват увреждане на мозъка, което води до намаляване на обема на мозъка и натрупване на тау протеин и амилоидни плаки.

 

Тези изменения водят до характерните прояви за болестта на Алцхаймер, като загуба на памет, нарушения на съня и параноя.

 

Амилоидната теория поставена под въпрос

Категоризирани са два вида болест на Алцхаймер: наследствена, която се появява по-рано и е много по-рядко срещана и ненаследствената форма, която е свързана със стареенето.

 

Ненаследствената форма се среща все по-често и е свързата с увеличаването на продължителността на живота.

 

В момента най-използваната хипотеза за обяснение на отключващия фактор на заболяването е натрупването на бета-амилоиден протеин.

 

Този протеин образува плаки, които действат като токсини за невроните.

 

Въпреки това, според новата теория за "липидната инвазия", в случаите на ненаследствена болест на Алцхаймер, най-често срещаните амилоидни плаки биха били само още един фактор, който би увредил кръвно-мозъчната бариера, позволявайки навлизането на външни липиди, които биха увредили мозъка.

 

По същия начин, по който увредената кръвно-мозъчна бариера би позволила на вредните вещества да проникнат в мозъка, здравата кръвно-мозъчна бариера би изпълнявала защитни функции.

 

Факторите, които я увреждат, са добре известни и някои от тях като хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, диабет, безсъние или стрес могат да бъдат контролирани със здравословен начин на живот.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/causa-alzheimer-acumulacion-grasa-cerebro_7088

https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease-reports/adr210299