Около 10% от хората предпочитат да използват лявата си ръка за писане и всички други рутинни задачи. Те са левичари.

 

Учените отдавна се интересуват от разликите в мозъка на десничари и левичари. Засега наблюденията са противоречиви и не се забелязва ясна разлика.


 

Тестваните проби, от само няколкостотин левичари, са твърде малки. Международен екип от изследователи, ръководен от Института по психолингвистика Макс-Планк, сравнява мозъка на 31 864 души, включително 3 062 левичари.

 

На мозъчните изображения те сравняват 8681 точки в кората, за да сравнят асиметриите в мозъците на десничари и левичари.

 

Мозъчни асиметрии, характерни за левичари

Човешкият мозък е асиметричен, всяко полукълбо е специализирано в различни функции. Например лявото полукълбо е това, което контролира ръката на десничарите, а дясното – тази на левичарите.

 

Но това се отнася и до други функции като езика и лингвистичните способности. При 95% от десняците дясното полукълбо доминира в езика, но това е само при 70% от левичарите според авторите на изследването.

 

Колко тясно е свързано левичарството с мозъчната асиметрия?

Това искаха да знаят изследователите. Те също така разгледаха ролите на определени гени, за които вече е известно, че са свързани с неловкостта.

 

Анализирането на мозъка при всички участници в проучването не е било лесна задача. Отнело е около три месеца обработка на дванадесет компютъра, работещи паралелно, спомня си Джицянг Ша, който работи по проекта.

 

От всички тези изчисления, учените са стигнали до интересен извод. Те са идентифицирали десет региона, в които има разлика в асиметрията между десничари и левичари.

 

Тези десет области са разположени в цялата мозъчна кора и се характеризират с по-дебел слой сиво вещество и следователно повече връзки между невроните в дясното полукълбо при левичари, отколкото при десничари.

 

Това изглежда наистина е така, защото при левичарите дясното полукълбо контролира движенията на доминиращата ръка.

 

Това е първият път, когато специфични области на мозъчната анатомия са ясно свързани с левичарството, обяснява Клайд Франкс, директор на това изследване.

 

Разграничаване на мозъка на левичар от този на десничар?

В мозъчните региони на езика, структурните асиметрии са свързани с гени, участващи в левичарството.

 

По-точно са идентифицирани шест гена, включително NME7, който също е отговорен за позицията на органите отдясно или отляво на тялото.

 

Въпреки огромния брой анализирани изображения, учените не успяват да идентифицират ясен маркер, който различава мозъка на десничар от този на левичар с един поглед.

 

Източници:

www.futura-sciences.com