Депресивните епизоди и тревожността са състояния, които са все по-разпространени в световен мащаб.

 

Причините за тяхното развитие са различни и все по-голямо влияние имат факторите от ежедневието, генетичната предразположеност, сънят, храненето, хормоналния баланс и други.


 

Скорошни проучвания показват връзката между достатъчното време, прекарано на слънчева светлина и по-ниския риск от депресия.

 

Известно е, че слънчевата светлина води до синтез на витамин D от кожата.

 

Нивата на витамин D имат значение за емоционалното и психическо здраве.

 

Нов метаанализ на 41 предишни проучвания показва, че приемът на витамин D може да облекчи симптомите на депресия при пациенти, които вече са диагностицирани със заболяването.

 

Освен че осигурява добър контрол на нивата на калций и фосфор в организма, витамин D помага да се регулират различни функции в централната нервна система, дори допринася за контрола на баланса на невромедиаторите.

 

Новият метаанализ включва данни от 53 235 участници от 41 различни проучвания, в които са участвали както пациенти със и без депресия, така и участници, които са приемали витамин D или плацебо и други участници с разнообразни състояния.

 

Обичайната приемана доза витамин D е била от 50-100 микрограма дневно.

 

При участниците с депресия се е установило, че приемът на витамин D има значително повишена ефективност, в сравнение с приема на плацебо, за облекчаване на симптомите.

 

Приемът на витамин D, изглежда, има най-висока ефективност, когато се осъществява за период от по-малко от 12 седмици.

 

Резултатите поясняват, че приемът на витамин D има пълноценен ефект както върху пациенти с по-изразени симптоми, така и с пациенти в по-начални стадии на депресия.

 

Депресията е една от водещите причини за нарушено качество на живот.

 

Терапията с антидепресанти не е ефективна при всички пациенти, което подчертава нуждата от откриване на нови терапевтично поддходи.

 

Наличните данни не дават достатъчно доказателства за влиянието на ниските нива на витамин D върху риска от развитие на депресия.

 

Метаанализът не може да потвърди напълно ползата от приема на добавки, но е първият научен труд, който е показал потенциална връзка и полза от приема на витамин D при пациенти с депресия.

 

Референции:

https://www.sciencealert.com/massive-review-shows-vitamin-d-really-does-seem-to-ease-depressive-symptoms

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2096560