Стрес и стареене

 

Предвид тежките последици от стреса върху тялото, екипът от изследователи от Университета в Йейл е проучил дали той ускорява стареенето.


 

Целта е била да се открие до каква степен стресът ускорява химичните промени, които настъпват в ДНК през целия живот и това ли е причината за стареенето на нашите артерии, мозък, панкреас и други органи.

 

За да разберат, учените са взели кръвни проби от 444 души на възраст между 19 и 50 години, за да анализират свързани с възрастта химически промени в ДНК, установени от GrimAge - епигенетичен часовник, предназначен да измерва тези промени, както и други здравни маркери.

 

Участниците също така са отговорили на въпроси, поставени, за да разкрият нивата на стрес и психологическа устойчивост - способността на човек да се адаптира към трудностите.

 

Анализирайки резултатите от проучването, изследователите намират, че дори след като се вземат предвид фактори като тютюнопушене, индекс на телесна маса или доходи, хората с по-високи нива на стрес са с маркери за ускорено стареене и физиологични промени, като повишена инсулинова резистентност.

 

Инсулиновата резистентност е един от маркерите на стареенето. С възрастта панкреасът намалява способността си да отделя инсулин и различните тъкани също губят чувствителност към този хормон, който транспортира глюкоза до клетките.

 

Устойчивостта ни предпазва

 

Стресът дава своето отражение върху организма, но не засяга всички хора еднакво.

 

Изследователите са открили, че участниците, които са постигнали висок резултат по две стойности за психологическа устойчивост - регулиране на емоциите и самоконтрол - са по-устойчиви на ефектите на стреса върху стареенето и инсулиновата резистентност.

 

Какво е устойчивост и защо ни помага да живеем по-добре?

 

Тези резултати подкрепят общоприетото схващане, че стресът ни кара да стареем по-бързо, отбелязват изследователите.

 

Също така те предлагат начин за евентуално минимизиране на тези неблагоприятни последици от стреса чрез засилване на регулацията на емоциите и самоконтрола.

 

Така че колкото сме по-устойчиви психологически, толкова по-добре ще се чувстваме и справяме не само в ежедневието, но и в психологически аспект.

 

Това е поредното доказателство, че психическото здраве е от първостепенно значение и е важно да се погрижим за него.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/estres-envejece-acelera-reloj-biologico_6567

https://www.nature.com/articles/s41398-021-01735-7