Хроничният стрес обикновено влошава множество заболявания, но също така може и да бъде причината за новата поява на различни патологични състояния:

 • Депресия - установено е, че депресията и тревожността се влошават при наличие на хроничен стрес в ежедневието.
   
 • Безсъние - скорошни проучвания са установили значителна връзка между стреса и безсънието. Нарушеният сън, от своя страна, предизвиква повишени нива на стрес в ежедневието. Много пациенти споделят, че се чувстват по-стресирани, когато не спят достатъчно. Ниските нива на стрес, от друга страна, са свързани с повишено качество и продължителност на съня.
   
 • Сърдечносъдови заболявания - стресът влошава здравето на сърцето, но също така сам по себе си може да предизвика сърдечни заболявания, поради ускоряване на сърдечната честота, свиване на кръвоносните съдове и поради действието на хормоните адреналин, норадреналин и кортизол. Стресът често води до компенсаторна консумация на храна и алкохол, което също вреди на сърдечносъдовото здраве, увеличава холестерола и може да доведе до затлъстяване и хипертония. Отрицателните емоции и стресът могат да увеличат риска от сърдечен удар.
   
 • Настинка - стресът може също да отслаби функциите на имунната система, което повишава податливостта към инфекции с вируси и бактерии.
   
 • ХИВ и СПИН - стресът не причинява СПИН сам по себе си, тъй като СПИН се причинява от инфекция с вируса на ХИВ, което води до развитие на СПИН. Проучване, проведено с участието на 96 ХИВ-позитивни пациенти, публикувано в Psychological Medicine, е показало, че стресът повишава риска от прогресиране на инфекцията с ХИВ към развитие на СПИН с 50% и повече от два пъти увеличава риска от развитие на усложнения, свързани със СПИН, защото намалява броя на белите кръвни клетки, допринася за по-висок вирусен товар и влошаване на състоянието. 
   
 • Стомашно-чревни заболявания - стресът нарушава храносмилането и може да причини синдром на раздразнените черва, възпалителни заболявания на червата, гастроезофагеален рефлукс, запек, диария и дискомфорт.
   
 • Хронична болка - болката, предизвиката от мигрена или болка в долната част на гърба, могат да бъдат причинени или влошени от мускулно напрежение, което се дължи на стрес. Установено е, че хроничната болка и хроничният стрес предизвикат сходни реакции в мозъка, особено в хипокампуса и бадемовидното тяло. 
   
 • Ракови заболявания - често раковите заболявания се диагностицират в напреднал стадий и не може да се определи точната причина, на стресът може да активира възпалителния отговор на мозъка и тялото, както и да стимулира надбъбречните жлези, които отделят хормони на стреса. Смята се, че повишеното възпаление, което поражда стреса, води да туморна промяна на клетките.
   
 • Автоимунни заболявания - много възпалителни състояния се обострят от стреса и това включва автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит, лупус, псориатичен артрит и псориазис. Проучване, обхващащо цялото население на Швеция, публикувано в JAMA, е установило, че пациентите, които по-често са изложени на стрес, имат по-висок риск от развитие на автоимунни заболявания.

Референции:

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/stress/illnesses-caused-stress/