Постоянният шум в ушите може да причини затруднения с концентрацията и истински дистрес при някои хора, увеличавайки риска от тревожност и депресия.

 

Една от пречките при поставяне на диагноза е, че няма специфичен тест за откриването му.


 

Шумът в ушите в момента не се счита за разстройство, а по-скоро за симптом с много възможни причини: от проблеми със слуха до стрес.

 

Учени от Института Каролинска са открили, че шумът в ушите всъщност има конкретна причина, а именно - променена мозъчна активност.

 

Това може да се измери чрез аудиометрия на мозъчния ствол.

 

 

Как се диагностицира шумът в ушите?

Шумът в ушите често се описва като фантомен звук, който се чува само от пациента.

 

Смята се, че приблизително 10% от населението е засегнато от някакъв вид шум в ушите като рискът се увеличава след 45-годишна възраст.

 

Тежестта на шума в ушите се установява чрез процес на самооценка.

 

По този начин лекарят ще диагностицира шума в ушите въз основа на симптомите, които се установяват при пациента.

 

След това могат да се извършат допълнителни прегледи на ушите, главата или шията, за да се изключи, че шумът не е причинен от конкретна причина.

 

Изследването на слуха се извършва с помощта на тестове като аудиометрия, за да се изключи вероятността звуковите сигнали да се дължат на загуба на слуха.

 

Други изследвания могат да бъдат различни образни тестове като ЯМР за изключване на наличие на чужди тела, ултразвук за преглед на артериите и оценка на съдовите проблеми, както и скенер на средното ухо.

 

Може да се назначат и кръвни изследвания, за да се изключат други причини като анемия, проблеми с щитовидната жлеза, сърдечни заболявания или дефицит на витамини.

 

Характеризирането на вида шум, който пациентът чува, също може да помогне за идентифициране на причината, обясняват от Клиниката Майо.

 

Ако се чува щракане, шумът в ушите може да бъде причинен от мускулни контракции в и около ухото.

 

Ако се установяват пулсации или бръмчене, това може да се дължи на проблеми с кръвоносните съдове, като например високо кръвно налягане.

 

Това е особено забележимо при физически упражнения или смяна на позицията.

 

Когато пациентът чува ниски звукови сигнали, това може да се дължи на запушен ушен канал, Мениерова болет или скованост на костите на вътрешното ухо. 

 

Високите звукови сигнали са най-често срещаният тип шум в ушите.

 

Причините могат да бъдат излагане на силен шум, загуба на слуха, лекарства или акустичен неврином.

 

Тест за откриване на шум в ушите

Проучването на Института Каролинска разкрива, че шумът в ушите най-вероятно е дължи на промяна в мозъчната активност, по-специално в невроните на мозъчния ствол.

 

Тази промяна може да бъде открита с един единствен тест: аудиометрия на мозъчния ствол.

 

Аудиометриятя може да бъде възможен обективен диагностичен инструмент за идентифициране на хора, засегнати от хроничен шум в ушите.

 

Научни доказателства

Изследователите са провели аудиометрия на мозъчния ствол при 405 души, от които 228 с шум в ушите и 177 без шум в ушите.

 

Те са забелязали, че при хора с шум в ушите, тестът разкрива променена невронна активност в мозъка, така че това може да бъде окончателната причина за тяхната диагноза.

 

Изследователите също са проследили повече от 20 000 души, при които липсва или е установена различна степен на шум в ушите, за да проучат как симптомите се развиват с течение на времето.

 

Екипът е утановил, че хората с периодичен шум в ушите, който се повтаря често, са изложени на повишен риск от развитие на хроничен шум в ушите.

 

Въпреки че няма окончателно лечение за тези звукови сигнали, има начини, които биха могли да ни помагат да ги потушим, за да не нарушават качеството ни на живот. 

 

Един от тези начини е слушането на бял шум.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/prueba-diagnosticar-acufenos-tinnitus_6751

https://www.jci.org/articles/view/155094