Проучване на Вашингтонския университет показва, че възрастните хора, на които е извършена операция за катаракта, могат да намалят риска от деменция до 30%

 

Нито една друга медицинска интервенция не е показала толкова силна връзка с намаления риск от деменция при по-възрастните хора, споделя д-р Сесилия С. Лий, първият автор на изследването.


 

Звучи изненадващо, че операцията на катарактата има нещо общо с намаляването на риска от деменция, включително болестта на Алцхаймер, но е така. 

 

Анализираните данни са на повече от 3000 участници на възраст над 65 години от Adult Changes in Thought - дългосрочно наблюдателно проучване, базирано в Сиатъл.

 

Изследователите са открили, че участниците, на които е извършена операция срещу катаракта, са имали почти 30% по-нисък риск от развитие на деменция от каквато и да е причина в сравнение с тези, които не са оперирани.

 

И този намален риск се поддържа поне 10 години след операцията.

 

Смята се, че 50 милиона души страдат от деменция в световен мащаб и всяка година се диагностицират 10 милиона нови случая.

 

Деменцията включва загуба на когнитивна функция и се причинява от голямо разнообразие от нарушения, каквито са болестта на Алцхаймер и съдовата деменция.

 

Как операцията на катарактата намалява риска от деменция?

Проучването не разглежда защо операцията на катаракта намалява риска от деменция, а просто разглежда връзката между двете.

 

Но изследователите имат две хипотези:

  • Качествена сензорна информация за мозъка;
  • След операция на катаракта човекът вижда по-добре, което поддържа някои мозъчни функции.

 

Да виждаш по-добре означава да получиш по-качествена сензорна информация, която е стимул за мозъка, който захранва съществуващите невронни връзки и също така създава нови.

 

Колкото повече невронни връзки се изграждат, толкова по-голям е защитният щит на мозъка.

 

Друга хипотеза би била, че човекът получава повече синя светлина, когато се подлага на операция на катаракта.

 

Някои специални клетки в ретината са свързани с познанието и регулират циклите на съня и тези клетки реагират добре на синя светлина, казва съавторът на изследването д-р Ерик Б. Ларсън.

 

Катарактата специално блокира синята светлина и операцията на катаракта може да активира отново тези клетки.

 

Подробности за проучването

 

Изследователите проследяват случаите на участници, диагностицирани с катаракта или глаукома, които не са имали деменция в началото на проучването.

 

Те също не са били подложени на операция на катаракта към момента на записването.

 

На всеки две години са се оценявали техните когнитивни способности, които се оценяват в диапазон от 0 до 100.

 

Тези, които са получили резултати под 85, са били подложени на повече неврологични тестове.

 

По време на проследяването на 3038 участници, 853 души са развили деменция, като 709 случая от тях се дължат на болестта на Алцхаймер.

 

На около половината от участниците е била извършена операция на катаракта.

 

Разглеждайки риска от развитие на деменция, е било установено, че хората, на които е извършена операция на катаракта на двете очи, са с около 30% по-малка вероятност да развият каквато и да е форма на деменция в продължение на поне 10 години след операцията.

 

Връзка очи-мозък

 

Болестта на Алцхаймер е многофакторно заболяване.

 

Прогресивното влошаване на мозъка се влияе от фактори като хипертония, диабет, небалансирана диета или липса на движение.

 

Това проучване показва, че свързаните с възрастта промени в сетивата като зрението също могат да допринесат за риска от деменция.

 

Това не е първият път, в който екипът на д-р Лий показва, че има връзка между здравето на очите и мозъка.

 

В предишни проучвания учените вече са установили, че хората, които страдат от дегенеративни заболявания на ретината, като възрастова дегенерация на макулата, също имат по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер или други деменции.

 

Сега те са доказали, че операцията на катаракта може да помогне за предотвратяване на деменция.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/oftalmologia/operarse-cataratas-reduce-riesgo-demencia_6569

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2786583