Учени са изследвали дали никотинът може да попречи на нашия избор, когнитивните функции и процесите по вземане на решения.

 

Ефектите на никотина върху поведението 


 

Изследователи от Brain Plasticity Lab анализират избора, който лабораторни модели могат да направят, след като са били изложени на действието на редовни дози никотин.

 

Същият тест е бил проведен с модели, които не са били подложени на никотин.

 

За да направят това, учените са провели експеримент, при който лабораторните модели са могли да се движат свободно в кръгла зона, състояща се от три по-малки зони, наречени A, B и C.

 

Във всяка от тези области те са могли да получат награда под формата на задоволителна вътречерепна електрическа стимулация, но с различна вероятност да я получат.

 

В зона А има 100% шанс да получат наградата си. В зона B този шанс се намалява до 50%, а в зона C вероятността пада до 25%.

 

Когато са в една от тези области, те трябва да избират между другите две зони, за да получат наградата си.

 

Например, ако е в зона B - 50%, то трябва да се направи избор между зона A - 100% и зона C - 25%, за да се стигне до възнаграждение.

 

Учените са установили, че това става чрез различни стратегии.

 

Някои са в стратегия за експлоатация. Те "автоматично" избират зона А, където са сигурни, че ще получат своята награда.

 

Други избират друга стратегия, наречена стратегия за проучване. Те поемат риска да се насочат към зона C, където шансът да получат наградата си е само 25%.

 

Изследователите са открили, че при редовно изложение на никотин, последователно по-често се избира стратегията за експлоатация и пътуването до зона А.

 

Никотинът повишава активността на допаминергичните неврони, които отделят допамин.

 

Използвайки оптогенетика, техника, която включва генетично модифициране на неврони, за да ги направи чувствителни към светлина с помощта на опсин, учените могат дори да насочат решението към стратегия за експлоатация или проучване.

 

Стимулирането със светлина прави психическите нагласи по-експлоатационно насочени, а инхибирането ги прави по-изследователски ориентирани.

 

Пристрастяването към тютюна и следователно към никотина действа добре на невроните.

 

Те отделят допамин до такава степен, че променят възприемането на определени ситуации, свързани с усещането за възнаграждение.

 

Той също така влияе върху процесите на вземане на решения, дори когато тези избори са свързани с нещо различно от вещества, предизвикващи пристрастяване.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/cerveau-et-intelligence/la-nicotine-affecte-t-elle-les-choix-et-les-prises-de-decisiondu-fumeur-65473

https://www.nature.com/articles/s41467-021-27268-7