Permacrisis е думата за 2022 година на Collins English Dictionary. Това е продължителен период на нестабилност и несигурност. Има и друга дума, която много точно описва състоянието ни при permacrisis – хроничен стрес. Стресът сам по себе си е полезен, казват, че при липсата му се отчита когнитивен упадък. 

 

При стрес организмът излъчва екстремно адреналин и кортизол, които активират мозъка да вземе правилно решение в развилата се неблагоприятна ситуация и съответно залагат способността на тялото да отреагира адекватно. Еволюционно ни е заложено под стрес да преминем към бягство, борба или „замреем“ в очакване да отмине опасността. 


 

Този комплекс действа и определено е помогнал за оцеляването на човека до индустриалната епоха, но в настоящата информационна ера се оказва по-скоро вреден.

 

Днес човекът не е подложен на постоянната опасност да бъде пресрещнат и изяден от мечка, но пък е подложен постоянно на стрес заради покачване на цените, финансови проблеми, трафик, неблагоприятна работна атмосфера, разногласия с близки и пр. 

 

Когато продължава седмици и месеци наред и организмът излъчва постоянно адреналин и кортизол, стресът става хроничен. В дългосрочен план високо ниво на кортизол в кръвта потиска работата на имунната система, повишава се рискът от развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет, освен че повлиява работата на мозъка и формира усещане за изтощение и хронична умора.

 

Типични признаци на хроничния стрес:

  • Склонност към чести вирусни и други инфекциозни заболявания. Например остри респираторни вирусни инфекции; повече от 4 рецидива на херпес за една година.
  • Влошена памет и концетрация;
  • Трудно заспиване, безсъние;
  • Липса на тонус и сили, бърза уморяемост при физическо натоварване. Често засегнатият се определя като мързелив и ленив. Има явно нежелание за движение, спорт, въобще да се стане от леглото или дивана.
  • Появяват се натрупвания в областта на корема – кортизолово затлъстяване;
  • Отбелязва се висока раздразнителност, склонност към агресия, лабилно насторение;
  • Установява се ниска работоспособност и продуктивност; има неяснота в мисленето;
  • Налично е понижено либидо, както и нарушения на меструалния цикъл и по-силни симптоми на предменструален синдром при жените.


Защо хроничният стрес е вреден?

Постоянното психо-емоционално пренапрягане, без да се даде възможност на организма да почине и се отпусне въздейства негативно на всички органи и системи. 

 

Заради високите стойности на кортизол и адреналин организмът губи витамини от В групата, витамин С, цинк, желязо и магнезий. Това, освен мислите за проблемите, също предразполага към безсъние, бърза уморяемост, раздразнителност, тревожност, влошаване на когнитивните функции. 

 

При хроничен стрес преждевременно загиват лимфоцитите и се потиска клетъчният имунитет.

 

Натрупващата се в областта на корема мазнина, поради повишения синтез на кортизол започва да действа като самостоятелен ендокринен орган. Това повишава риска от хормонални нарушения, развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

 

Стресът в дългосрочен план влияе и на храносмилателната система и храносмилането. По-малко известен факт е, че заради него намалява броят на полезните бактерии, част от естестения чревен микробиом. Така стресът още веднъж удря имунитета.

 

Заради стреса се понижава произвоството на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, забавя се обмяната на веществата, което допълнително влошава работоспособността и продуктивноста, задълбочава раздразнителността и промените в настроението.

 

Референции:

https://www.collinsdictionary.com/woty

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/