Открито е по какъв начин мозъкът разграничава нуждата и желанието във всеки индивидуален организъм. Всичко се дължи на допамина и неговата функция, що се отнася за усещането ни за възнаграждение.


Научното изследване, което установява тази допълнителна информация на допамина в мозъка, стига до заключението, че нуждите и желанията са динамични и във всеки един момент приоритетите могат да се сменят. За тези наблюдения е разработена нова технология за проследяване на нивата на допамин през дълги периоди от време.


Изследването е осъществено от екип в Университета Корнуел в Ню Йорк, САЩ, и е публикувано в сп. Nature.За разширяването на информацията ни за функцията на допамина, що се отнася за усещането за възнаграждение, е разработена технология, която използва специално създаден вирус и оптични методи за изобразяване на нивата на допамин в продължителен период от време. Гените във вируса служат за активиране на допаминовите сензори в мозъка, които служат за показател за нивата на допамин във всеки един момент.


Допаминът е невротрансмитер в мозъка, който носи усещане за задоволство и мотивация. Той се активира когато постигнем някоя наша цел като например приключването на усърдна тренировка. Но допаминът се изпуска в мозъка и когато се задоволи някаква необходимост – например когато пием вода или ядем храна, когато сме много гладни или жадни. Но допамин се произвежда и когато задоволяваме някое наше желание, като например социалният контакт, научаването на нов инструмент или език, или слушането на музика. Оказва се, че при наличието на множество възможни начини за задоволяване на нужда и желание, мозъкът решава кой от тези начини е приоритетен. При появата на нов фактор приоритетите могат да се променят.


Усещането за възнаграждение при изпълнена задача е една от основните функции на допамина Уврежданията при тази функция на невротрансмитера могат да са ключови фактори в появата на състояния като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, по-добре познат като ADHD, или синдрома на неспокойните крака. Проблемите с нивата на допамин могат да бъдат и един от факторите при болестта на Паркинсон. Високите нива на допамин могат да бъдат свързани с пристрастяването и затлъстяването, понеже те водят до загуба на самоконтрол.

 

Референции:
Goldberg, J. (2023, September 27) Dopaminergic error signals retune to social feedback during courtship. Retrieved 2023, October 1 from https://www.nature.com/articles/s41586-023-06580-w