Серотонинът е невротрансмитер, от който зависи доброто ни настроение, самочувствие и дори апетит. През зимата естествено нивата му падат, заради по-кратката продължителност на деня, обездвижването, поради което ставаме раздразнителни, тревожни, склонни да се депресираме, изпитваме чест глад и проблеми със съня...

Какво можем да направим за себе си докато чакаме настъпването на пролетта?
 

1. Хранете се балансирано

Определени храни стимулират отделянето на серотонин. Такива са пуешкото месо, яйцата, ядките, бобовите култури. Мазните риби пък са необходими като източник на мастни киселини, също необхоходими за процесите съпровождащи синтеза му. Полезните омега-3 могат да се осигурят и с консумация на авокадо, зеленчуково олио, масло от ленено семе.Препоръчително е да се откажете от простите въглехидрати, които се съдържат в белия хляб, белия ориз, тестените изделия и сладкарските изкусения, тъй като те рязко повишават кръвната захар, която също така рязко пада. Тези храни могат да се заменят с кафяв ориз, леща, плодове.
На организма трябва да се осигуряват различни хранителни вещества. Това прави храненето балансирано.


Белтъчините са необходими за синтеза на серотонин, но само тяхното консумиране би затормозило отделянето му. Ето защо е уместно да се поднасят със сложни въглехидрати – с гарнитура от зеленчуци като домати, броколи, маркови и др.
 

2. Избягвайте захар, алкохол и кофеин

Въпреки че захарта, алкохолът и кофеинът подобряват мигновено усещанията ни, те всъщност водят до по-бързата ни умора и понижават серотонина ни. Опитайте се да ограничите кафетата до две чаши за деня след хранене и избягвайте употребата на захар и алкохол през зимата.
 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Излизайте навън

За да се чувствате добре, трябва да излизате през деня на слънчева светлина. Така ще се подобри синтеза на серотонин. Друг начин да подобрите настроението си като използвате в помещенията си силно осветление.
 

4. Отделете време за движение

По време на физическа активност се задействат редица механизми, част от които засягат отделянето на серотонин и допамин. Достатъчни са само 20 минути бързо ходене навън, за да се заредим трайно с усмивка и не изпитваме нужда от кафе.
 

5. Бъдете с любимите си хора

Серотонинът не е единственият хормон, от който зависи настроението ни. Окситоцинът също има значение за самочувствието ни. Той ни е жизненоважен, за да се чувстваме обичани, на място и да обичаме. Синтезът му е зависим от хората около нас – така че бъдете по-често с най-близките си.
 

6. Не пренебрегвайте съня

Организмът ни превръща част от серотонина в мелатонин, който пък ни е необходим за отпускането и настъпването на съня. През зимата нивата на серотонин са по-ниски, което обяснява възникването на проблеми със съня. За да се наспим и отпочинем от значение са не толкова отделените дълги часове за нощна почивка, колкото грижата за качествен сън. Затова хапването на банан, киви, ананас или череши преди лягане, има смисъл...