Проблемите с концентрацията, паметта и мисленето са нормални, след като човек е бил тежко болен, и особено в случаите, когато се е наложило да бъде интубиран в болница.

 

Те отминават за няколко седмици или месеца, но при някои хора, този период може и да е доста по-дълъг.


 

Умората след вирусни инфекции е сред основните причини за затруднения в мисленето, паметта и концентрацията. Друг рисков фактор е дихателната недостатъчност, характерна за Ковид-19.

 

Страхът, тревожността и натрапчивите мисли също могат да повлияят на концентрацията, както и нарушенията в съня.

 

Как да си помогнем?

 

Световната здравна организация (СЗО) дава препоръки как да си помогнем при проблеми с паметта, концентрацията и мисловния процес.

 

1. Физически упражнения

Дори да чувствате слабост, умора или да не ви достига въздух, опитайте постепенно да включите физически упражнения в ежедневните си занимания. Те помагат на мозъка да се възстанови. Освобождават се и ендорфини, което подобрява настроението ви.

 

2. Упражнения за ума

Упражненията за ума, като пъзели, игрословици, настолни игри и игри с числа, стимулират ума и паметта. Четенето също може да помогне. Започнете с умерено трудни упражнения за ума и постепенно увеличавайте сложността.

 

3. Писане на ръка

Записвайте си, за да си помагате. Правете си списъци и бележки, които да ви напомнят за важните неща, които трябва да свършите.

 

4. Стъпка по стъпка

Разделяйте задачите си на части, като извършвате всяка стъпка поотделно, за да не ви се струва прекалено трудно.

 

Справяне с ежедневните дейности

 

В периода на възстановяване е важно отново да станете активни. Това може да се стори трудно на хората, които лесно се изморяват, задъхват или чувстват слабост.

 

Това е напълно нормално след тежко боледуване. Всичко, което правим, включително пускането на пералня, обличането, приготвянето на храна, отнема енергия.

 

Как да се върнем към пълноценното си ежедневие?

 

  1. Поставяйте си реалистични цели какво да свършите през деня на база на това как се чувствате. Когато сте твърде уморени и отпаднали, и не ви достига въздух, дори ставането от леглото, измиването и обличането, са постижения.
  2. Пестете енергията си като извършвате някои ежедневни дейности в седнало положение, когато това е възможно, например когато се къпете, обличате или приготвяте храна. Избягвайте занимания, при които се налага да стоите дълго време прави, да се навеждате, да се протягате нагоре или да клякате.
  3. Редувайте натоварващите занимания с по-малко натоварващи такива. Може да се наложи да си отделите време през деня за почивка.
  4. Позволете на околните да ви помогнат със задачи, които за вас в момента може да са трудни. Занимания като гледане на дете, пазаруване, приготвяне на храна или шофиране, може да ви затрудняват.
  5. Постепенно се връщайте към обичайното темпо. Не се опитвайте да изпълнявате пълния обем от ежедневни дейности докато не се почувствате готови.
  6. Говорете с работодателя за постепенно завръщане към служебните задължения, като първо се заемете с тези от тях, които са ви по-лесни.

В случай, че се притеснявате за симптомите си, или те се влошават, свържете се с лекар.

 

Източник:

https://www.who.int/publications/m/item/support-for-rehabilitation-self-management-after-covid-19-related-illness