Не ви ли идва вповече информацията за коронавируса и пандемията? Сякаш сме във война и над нас тегне блокада... Преди да се развихри въображението ви в тази посока, нека кажем: СТОП! Стига. Нали?! И веднага се почувсвахте по-добре.


Психолозите вече алармираха. Твърде многото информация, свързана с рисковете от вируса и извънредните мерки, може да ни потисне. Западни експерти отбелязаха, че колкото по-рано започнат ограниченията, толкова по-вероятно е хората с по-лабилна психика да не издържат целия период и да отключат занемаряване и дори рисково поведение. Затова е редно и да предвидим този проблем и да не го допуснем


Нека започнем с нагласата. Първо, физическата дистанция, която се налага сега, не означава социална изолация. Ние живеем в най-благоприятното време досега, в което имаме достатъчно технологични средства, за да преодолеем липсата на физическа близост. Семействата с роднина в чужбина могат да потвърдят, че това е възможно. Винаги, когато се почувстваме самотни можем да позвъним на приятел. Периодът дори е благодарен дава ни възможност да се чуем с хора, за които все не ни е стигало време. „Здравей, как си? Как се справяш?“ Е, реплика на която другият отсреща ще се зарадва, а неговият глас ще ни зареди.


 

Италиянците, последвани от испанците ни дадоха пример и как техният южняшки темперамент се справя с трудностите. Не очаквам българите да излезем по балконите, но, лично, си спомням едни футболни мачове в последното десетилетие на миналия век, когато бяхме свидетели на събития на хиляди километри от нас, а ликувахме целокупно тук и всеки, където е. Какво ни пречи днес да си дадем кураж по подобен начин?! Моля, музикантите и певците да се изявят – лично бих се радвала да чуя съсед виртуоз на пианото или красив оперен глас. Признайте емоциите, освободете дишането.


И, така, каква е първата крачка. Започнете да контролирате информационните потоци – не се оставяйте пасивни реципиенти, които биват заливани и достигани от потоп информация. Тя поне не е вода. Информирайте се в определени часове, в тези, часове, когато вие сами сте преценили, че е времето ви за актуализиране на новостите. Днес дори не е нужно да се съобразиме с часа на новините, тях можем да научим по всяко време, дори телевизорите ни дават възможност да върнем времето назад или можем да го избутаме напред като научим новините от друг информационен канал, например чуждоезичен. Ето, контролът е в наши ръце!


Втора, стъпка. Важно е да подберем източниците си на информация. Ако се доверим на тези, които ни засипват постоянно с негативни новини, съмнителни факти, непроверени данни... Няма смисъл. Днес е трудно да се доверим дори на изглеждащи сериозни източници – булевардната медия е навсякъде; не само медиите са в социалните мрежи, но и социалните мрежи са медиите; буквално сме едно глобално село с „виртуална чаршия“, която ни преследва навсякъде.


Сред този океан обаче все пак има източници, които изглеждат по-надеждни от другите, които поднасят съдържанието си отговорно и етично


Днес технологиите ни дават небивали възможности, без да сме ограничени от разстояние, език, приемане, но за целта трябва да ги подчиним на нашите интереси, а не да ставаме "жертва на постоянните нотификации на смартфона". Какво имам предвид, глобалната мрежа ни дава възможност да се информираме от извора: например сега много повече смисъл за психичното ни здраве е да се поинтересуваме как китайците се справят с живота след като пикът на коронавълната мина при тях...


Следва продължение