Ключовите умения, които ще ни направят емоционално интелигентни, може да научим от всеки, по всяко време. Има разлика обаче между ученето за емоционална интелигентност и прилагането на това знание в живота ни. Само защото знаем, че трябва да направим конкретно нещо, когато се претоварим от стрес, не означава, че успяваме да приложим наученото лесно и правилно.


За да променим за постоянно поведението си по правилния начин, трябва да се научим как да преодоляваме стреса на момента и стреса във взаимоотношенията с останалите хора, които ни обкръжават. Това означава, че не е достатъчно просто да четем за емоционалната интелигентност, за да я овладеем. Трябва наученето да се практикува в ежедневието.


Умение 1: Бързо намаляване на стреса на момента


Високите нива на стрес буквално могат да ни смажат, те вредят на ума и тялото ни. Ето защо, трябва да умеем да "разчитаме" дадена ситуация,  да чуем това, което някой друг ни казва, да сме наясно за собствените си чувства и нужди и да общуваме ясно и по същество. Трябва да бъдем в състояние бързо да успокоим себе си и да намалим факторите, които ни водят до стрес. Всичко това ни помога да станем балансирани, фокусирани и да се самоконтролираме, без значение с какви предизвикателства се сблъскваме или колко стресираща става дадена ситуация.

NEWS_MORE_BOX

 


Умение 2: Да се разбият стресотношенията с емоционална информираност

Да бъдеш в състояние да осъзнаеш емоциите си и това как те влияят на мислите и действията ти е ключът към разбирането на себе си и способността да останеш спокоен и съсредоточен в напрегнати ситуации.


Много хора са откъснати от своите емоции, особено силни основни емоции като гняв, тъга, страх и радост. Това може да бъде резултат от негативни преживявания в детството. Въпреки това, ние не можем да отречем нашите чувства, не можем да ги отстраним. Те са все още там, независимо дали сме запознати с тях или не. За съжаление, без емоционално осъзнаване, ние не можем да разберем напълно дори собствените си мотиви и нужди. Ние не можем да общуваме ефективно с другите. Ето защо, различни заплашителни ситуации могат да се окажат много рискови за живота ни.
Очаквайте останалите умения за повишаване на емоционалната интелигентност