Ако някой внезапно почувства силен страх или тревожност, това може да бъде пристъп на паника.
 
Симптомите на паническия пристъп включват: потене, болка в областта на гърдите, треперене, сърцебиене, дори задух, който наподобява на астматичния. Продължителността на пристъпа може да бъде между 5 и 30 минути, а в някои по-редки случаи дори и по-дълго.
 
Пристъпът на паника може да се „отключи“ при затворени пространства, големи височини или силно оживени места, както и при състояния като депресия, обсесивно компулсивно разстройство, шизофрения
 
Как бихме могли да окажем помощ на човек, който преживява такъв пристъп?
 
  • Важно е да се отстрани „причинителят“ на пристъпа или засегнатият да се отдалечи от него.
  • Пострадалият трябва да се увери, че всичко е наред и да се успокои. Комуникацията и вниманието са съществен елемент за ефективно въздействие. Тези думи се повтарят продължително. Щом изпитващият паническата атака почувства психически комфорт, физическите симптоми започват да изчезват.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Засегнатият трябва да се накара да поеме дълбоко въздух през носа, да го задържи за момент, след което да издиша през устата. Ако трябва, трябва да дадем пример за дишането и го правим заедно с него.
  • Ако ситуацията все още е извън контрол, пострадалият следва да се отведе в най-близкия медицински център.
  • Ако засегнатият страда от чести панически пристъпи, може да става дума за вид нарушение. В такъв случай той следва незабавно да се заведе при лекар.