Кой не е бил на ръба на търпението си, опитвайки се отново и отново да се концентрира? Но не бива да бъдем сурови съдници на блуждаещата си мисъл – мозъкът ни се е развил така, че разсеяността да стане част от уравнението. Способността за концентрация е ценно качество както и възможността лесно да пренасочваме вниманието си. Ако сме твърде фокусирани върху едно единствено нещо, можем да пропуснем да чуем изскърцването на дъска на пода, сигнализираща присъствието на неканен гост, или да не усетим миризмата на пушек, предупреждаващ за разгарящ се огън.

 

Оказва се, че вниманието е много по-сложно и странно, отколкото сме предполагали. Когато се вглеждаме в нещо, да речем в снимка на пейзаж си мислим, че виждаме всичко, но всъщност ние възприемаме само част от цялата картина.


 

Лабораторни тестове развенчават и мита за способността да се справяме с няколко неща едновременно. Последни те изследвания по темата доказват, че т.нар. мултитаскинг е заблуда. Мозъкът ни може бързо да превключва от едно нещо на друго, но не може да е фокусиран върху две задачи едновременно. Вниманието ни се отклонява много бързо от едната задача на другата, но с течение на времето тази концентрация намалява и много често, когато се опитваме да вършим няколко неща едновременно в крайна сметка не се справяме добре с нито едно от тях.

 

А можем ли да подобрим вниманието си? Експертите съветват да направим схема на живота си, която да включва различни категории – работа, семейство, здраве и прочие. Редовно трябва да следим дали някоя категория не се нуждае от повече внимание. Важно е всеки ден да гледаме, слушаме или четем нещо ново. Непозната материя стимулира по-малко използваните части на мозъка и активира мозъчните клетки, а това подобрява общата концентрация.

 

Добре е по време на работа да правим кратки паузи между отделните задачи, изискващи голяма концентрация. Когато дълго вършим едно и също нещо мозъкът започва да възприема продължителните стимули като несъществени и вниманието ни намалява.


Физическите упражнения също повлияват добре способността за концентриране.