В името на науката, осем мъже и седем жени се подлагат на експеримент, пиейки алкохол, докато лежат в скенер за ЯМР. Само 6 минути след като са поели питиетата си, еквивалентни на 3 бири, се получават нива на алкохол в кръвта около 0,5 – 0,6 промила. Това количество е достатъчно да повлияе на способността за шофиране и да предизвика промени в клетките на мозъка.

 

Мозъкът започва да обработва захарите от алкохола, вместо да използва глюкоза, която е обичайният източник на гориво. Концентрацията на вещества като креатин, които имат протективен ефект върху мозъчните клетки силно намалява с увеличаване концентрацията на алкохола. Холинът, компонент на клетъчните мембрани също се понижава. Учените предполагат, че алкохолът предизвиква промени в структурата на клетъчните мембрани. А дали тези промени имат дългосрочен ефект върху мозъка предстои да се разбере.


 

Учените правят изследвания на същите доброволци на следващия ден. Резултатите показват, че промените в мозъчните метаболити след умерена консумация на алкохол от здрави хора са напълно обратими, споделя д-р Билър един от изследователите, водещ проучването.
Предполага се, че способността на мозъка да се възстанови от ефекта на алкохола намалява или се елиминира с увеличаване на консумирания алкохол както и честотата на приема му.

 

Последиците при еднократно прието голямо количество алкохол биха могли да формират основата за трайно увреждане на мозъка, за което се знае, че се развива в продължение на няколко години на редовна злоупотреба с алкохол.

 

В по-стари проучвания по темата се твърди, че дори незначителният постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания, а също така сериозно се нарушават когнитивните функции.

 

Освен да въздейства върху мозъка, има данни, че пиенето значително отслабва имунната система и нарушава съня като предизвиква кошмари. Редовната консумация на алкохол може да е причина за развитие на хипертония, затлъстяване, кардиомиопатия (увреждане на сърдечния мускул), сърдечна недостатъчност, аритмии (неравномерен пулс) и дори внезапна сърдечна смърт. За това бъдете внимателни с количеството на приемания алкохол, съветват специалистите.

 

Библиография:

Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism.