Алкохолът действа върху нервната система по различни начини, не всички от които са напълно изяснени досега.

 

При прекомерна консумация предизвиква различни усещания.


 

Все още е трудно да се направи пълна схема на механизма, по който действа алкохолът на човешкия организъм.

 

Това е така, поради факта, че алкохолът, в случая етанолът, е малка молекула, която за разлика от други средства, не действа върху една единствена мишена, а върху множество нервни рецептори, чрез които невроните комуникират с помежду си.

 

Следователно алкохолът променя действието на големите невронни мрежи.

 

Най-общо казано, алкохолът нарушава когнитивните и двигателните процеси.

 

Най-вероятната хипотеза е, че прекомерната консумация на алкохол променя активността на фронталните кортикални зони в мозъка, обяснява Микаел Наасила, директор на Изследователската група за алкохолна и наркотична зависимост в Института по медицински проучвания и здраве.

 

Тези зони обаче позволяват анализ на ситуацията в околната среда и следователно осигуряват контрол на нашето поведение.

 

Алкохолът неутрализира действието на два основни невромедиатора

След като този контрол бъде премахнат, човек дава свобода на своите емоции и желания, независимо от последствията и социалния контекст.

 

По този начин инхибирането на фронталния контрол насърчава съпричастността, но също така насърчава поемането на риск, предприемането на действия и дори в някои случаи насърчава насилието.

 

На ниво неврони, дезинхибиторният ефект на алкохола може да се обясни, поне отчасти, с факта, че той неутрализира действието на два невромедиатора, които са важни за възприемането на околната среда и поддържането на бдителността -  норадреналин и серотонин.

 

Свързвайки се с рецепторите за гама-аминомаслена киселина, която е основният инхибиращ невротрансмитер в централната нервна система, алкохолът упражнява инхибираща активност върху норадреналина и серотонина и нарушава тяхната секреция, обяснява невробиологът Жан-Пол Тасин.

 

Норадреналинът ни позволява да реагираме при наличие на опасност.

 

Серотонинът от своя страна играе важна роля в емоционалността и настроението.

 

Алкохолът насърчава секрецията на "ендогенни морфини"

В допълнение, алкохолът насърчава секрецията на "ендогенни морфини", които се свързват с други рецептори, които също имат инхибиращо действие.

 

По-важното е, че етанолът засилва освобождаването на допамин, участващ в системата за възнаграждение и пристрастяване, което ще предизвика приятни усещания, понякога дори еуфория.

 

Възбуден и еуфоричен, потребителят може да почувства усещане за всемогъщество, докато неговите системи за бдителност са отслабени.

 

И такъв е рискът от алкохола по време на шофиране или други ситуации, изискващи повишено внимание -  човек се чувства сигурен в себе си, когато всъщност е по-малко бдителен.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/comment-lalcool-peut-il-avoir-un-effet-desinhibant-6167