За всекиго е ясно, че многото работа не е като да си намерил съкровищница и колкото и да ти допадат часовете извънреден труд, защото сте човек на резултатите, от него никога не излизаш победител. Многото работа ограничава твърде много – дневният режим става оскъден до ставане за офиса и лягане, социалните контакти са само служебните, личният живот се губи, понякога се плаща висока цена като загуба на семейството или невъзможност въобще да се създаде такова. Знаем си, че многото работа вреди и на здравето ни, но дори когато не сме съгласни с този ритъм, сме принудени да го приемем заради външни стимули и фактори, изискване и зависимост, в крайна сметка...


Независимо дали работохолизмът е личното ни верую или напротив, трябва да имаме едно наум – имаме ли здравословен проблем извънредните часове труд могат да струват настина скъпо. В този смисъл извод правят екип изследователи, чието проучване е публикувано в Journal of the American College of Cardiology. Те са категорични - преживял ли е някой инфаркт не бива да изпитва късмета си и е по-добре да не надвишава повече от 55 часа работа на седмица. 


Отдъхнахте ли си? 55 часа работа на седмица при положение, че нормираната работна е 40 звучи добре, но всички знаем, че работохолиците не се задоволяват с работа под 12 часа на ден, нали?! А какво да говорим и за професиите на медиците, например, при които нормирания работен ден е по-скоро химера?!В глобален аспект всеки пети човек работи повече от 48 часа в седмицата. От предишни изследвания се констатира, че многото работни часове през седмицата са свързани с влошаване на сърдечносъдово здраве, а за цял свят сърдечносъдовите заболявания за водеща причина за край на жизнения път – и България е от първенците в тази статистика за причина за смъртност за Европа. 


И досега беше ясно, че редица особености на работната среда влошават сърдечното здраве и състоянието на кръвоносните съдове, но друго е да се изведат конкретните фактори в нея, които водят до този неприятен резултат. 


Неотдавна направен обзор показа, че при работещите повече от 55 часа седмично рискът от инсулт нараства 33%, от исхемична болест на сърцето – 13% в сравнение с работещите между 35-40 часа седмично. 


Извънредните работни часове действително могат да бъдат опасни за хората, чието здравословно състояние вече е увредено и страдат от сърдечносъдови проблеми. При проучване се намира, че стресовите фактори в работната среда повишават доста фаталния риск при служителите и работниците с кардиологични и метаболитни болести в сравнение с останалите. 


За първи път канадските изследователи оценяват риска от втори инфаркт при системно продължителния работен ден. В проучването им са включени 967 пациенти, хоспитализирани за инфаркт през 1995 – 1997 г. Всички те били под 60 години и възнамерявали да продължат да работят.

 

Изследователите редовно анкетирали тези хора, за да разкрият кои фактори на работната среда най-вече влияят негативно на сърдечносъдовия риск. 
Комбинацията много работни часове и работен стрес дала съществена разлика по отношение на повторните сърдечни инциденти. 


Втори инфаркт получили 21,5% от участниците в проучването. В групата на работещите повече от 55 часа седмично честотата му била два пъти по-висока, в сравнение с работещите по 35-40 часа седмично. 


Вторият инфаркт се регистрирал по-често при мъжете и като цяло при по-младите хора, които и са по-склонни да злоупотребяват с продължителността на работното време в свой здравословен ущърб. Сред работещите над 55 часа седмично имало и повече хора, които пият и пушат. В тази група се отчел и по-висок работен стрес. 


При вторична профилактика на инфаркта е изключително важно да се сведе работното време до една здравословна норма. Оптималното количество работни часове за хората преживели един инфаркт тепърва трябва да се установи с точност чрез изследвания, коментират експертите. 

 

Източници: 

  1. Long Working Hours and Risk of Recurrent Coronary Events | Journal of the American College of Cardiology (jacc.org)
  2. fact_sheet_cardiovascular_en.pdf (who.int)
  3. Job strain as a risk factor for coronary heart disease: a collaborative meta-analysis of individual participant data - The Lancet
  4. Working Time Around the World: Trends in Working Hours, Laws and Policies in a Global Comparative Perspective (ilo.org)
  5. Long Working Hours and Risk of Cardiovascular Disease | SpringerLink
  6. Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603 838 individuals - The Lancet
  7. Work stress and risk of death in men and women with and without cardiometabolic disease: a multicohort study - The Lancet Diabetes & Endocrinology
  8. Working long hours may increase odds of second heart attack (medicalxpress.com)