Британски учени са провели изследване, резултатите от което показват, че хората работещи три или повече часа извънредно са със значително по-висок риск от сърдечносъдови проблеми. Извънредните часове, прекарани в офиса повишават с цели 60% вероятността от инфаркт.

 

Резултатите, публикувани в European Heart Journal се базират на проучване, обхванало 6014 британци на възраст между 39 и 61 години.

 

Две трети от доброволците са мъже, при които не били регистрирани сърдечносъдови проблеми в началото на проучването.

 


Наблюдението започнало в началото на 90-те и продължило повече от 11 години. За този период 369 от участниците имали кардиологични проблеми, а част от тях починали вследствие на сърдечносъдови усложнения.


Отчитайки влиянието на други рискови фактори като начин на хранене, физическа активност и вредни навици (тютюнопушене и употреба на алкохол), учените стигнали до заключението, че хората, които ежедневно работели 3-4 часа извънредно имали 60% по-висок риск от сърдечносъдови проблеми.

 

Авторите на изследването поясняват, че работохолизмът често предизвиква метоболитни смущения, провокира депресия, чувство за безпокойство и дори безсъние.

 

В същото време, колкото повече извънредни часове прекарва човек в офиса, толкова по-нездравословен начин на живот води и толкова по-малко време отделя за спорт и физическа активност.