Лятото е сезонът на забавленията, когато децата могат да обърнат повече внимание на своето хоби и приятели. Летните лагери, езиковите школи и уроците по плуване са сред най-популярните занимания през ваканцията, но многото свободно време им дава възможност да опитат и нещо съвсем ново: изучаването на музикален инструмент.

 

Все повече научни проучвания потвърждават, че музикалното обучение е полезно за емоционалното и поведенченско развитие на детето. Такова е изследването, проведено от Медицинския колеж на университета във Върмонт в САЩ, което обхваща 232 деца на възраст от 6 до 18 години. То установява, че при децата, изучавали инструмент, нараства дебелината на мозъчната кора в областите, отговарящи за паметта, организационните умения, устойчивостта на вниманието, фината моторика и регулирането на емоциите и импулсите.


 

Не се изисква родителите да имат музикални познания или да са музиканти, но тяхната роля в процеса на изучаване на музикален инструмент е много важна, поне в началото, когато детето е на възраст под 12 години. Работата в екип и откритата комуникация между родител, учител и ученик е от решаващо значение.

 

Изберете подходящия учител

 

Когато детето прояви интерес към музиката или определен инструмент, първата стъпка е да потърсите подходящия за Вашето семейство учител. Отделете време да разпитате други родители, да потърсите отзиви в интернет, а най-добре е да направите лична среща с опознавателна цел с учителя, преди уроците да започнат.

 

Създайте навик на детето да свири вкъщи

 

Важно е детето да придобие от самото начало навика да репетира почти всеки ден и за предпочитане по едно и също време. Освен това не е важно колко време се свири, а да се свири ефективно. Пет минути на ден в първия етап на обучение са достатъчни. Детето ще се нуждае от тихо място, където може да репетира, без да се разсейва.

 

Поддържайте връзка с учителя

 

Учителят трябва постоянно да информира родителите за напредъка на детето, било то по телефон, чрез текстово съобщение или чрез среща. Така родителят ще разбере дали детето е на правия път и какво е нужно, за да напредва.

 

Всяко дете се нуждае от подкрепа

 

Обикновено в началото на обучението по инструмент детето няма нито зрелостта, нито устойчивостта на внимание, за да се упражнява правилно. Това прави ролята на родителя много важна. Тя не се ограничава само до това да напомни на детето да се упражнява, но и как да се упражнява и да го подкрепя. С течение на времето детето ще може да репетира у дома самостоятелно по същия начин, както с учителя си. Докато дойде този момент, то ще се нуждае от подкрепата на родителите. Овладяването на инструмент не е лесно, нито бързо. Детето не винаги ще иска да репетира вкъщи или да ходи на уроци, но това не означава непременно, че иска да се откаже. Всички ние имаме своите трудни моменти.

 

Слушайте музика заедно

 

Най-важният фактор е детето да се наслаждава на музиката. Слушайте заедно различни стилове музика от различни епохи. Това тренира слуха на детето. Друга ключова забавна дейност е пеенето, затова пейте заедно и се наслаждавайте на музиката.

 

Източник:

https://www.jaacap.org/article/S0890-8567%2814%2900578-4/abstract