При хората, които най-активно се занимават с умствена дейност през живота си, влошаването на когнитивните функции става 32% по-бавно. 

 

Едва ли този факт кой знае колко ни изненадва – достатъчни са ни и собствените малко наблюдения върху възрастни хора, за да отсъдим, че тези които малко четат, пишат, се занимават с нова информация и обработват такава са по-податливи на деменция.Но горното заключение е направено от екип учени от Университета Ръш, според които несложната умствена активност като четене на книги, игра на карти, решаване на приятни логически задачи, могат да удължат доброто мозъчно здраве на възрастните след 80 години.


Болестта на Алцхаймер е най-известното и често срещано дементивно заболяване, въпреки че то далеч не е единственото. Старческото слабоумие, при което хората най-често имат предвид наличието на деменция, не е нормално състояние за хората в напреднала възраст, както сме свикнали да приемаме. Това е едно погрешно разбиране, което трябва да оставим в миналото.


Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което засяга някои. Смята се, че може да се появи след 65-годишна възраст, но истината е, че то се развива дълго и много преди да се проявят първите симптоми. 


Според нови данни първите признаци на Алцхаймер могат да се открият дори след 40-годишна възраст. След 70 честотата му стига до 30%. 
За съжаление, болестта все още няма лечение, макар че напоследък се говори за медикаменти, които бележат напредък в терапията на болестта. 


За проучването си изследователите анализират данните на 1900 души на средна възраст 80 години, като при никой от тях не е имало поставена диагноза за деменция при започването му.


В началото учените задали редица въпроси на възрастните, които трябвало да представят как са прекарвали времето си за изминалата година и дали са се занимавали с някакъв вид умствена дейност. 


Те полюбопитствали и за умствената активност на хората през различни периоди от живота им – в детството, зряла и средна възраст. 


Възрасните били проследявани за период от 6,8 години. За този период диагноза болест на Алцхаймер била поставена на 457 души. 


Изследователите пресметнали, че при хората с най-висока умствена активност деменцията се развивала средно на 94 години, докато при тези, които най-слабо използвали ума си, тя се проявявала 5 години по-рано, на 89.


На база изследванията си учените подчертават, че умствената активност не е хапчето, което ще предпази мозъка от болестта на Ацхаймер, добрият мозъчен тонус само го отлага, което реално е не малко...

 

Източници: 
Cognitive Activity and Onset Age of Incident Alzheimer Disease Dementia | Neurology
To Avoid Dementia, Stay Mentally Active Throughout Lifetime | TIME.com