Една от препоръките срещу развитие на деменция и болест на Алцхаймер е да държим ума си „остър“ като решаваме кръстословици и судоку. Оказва се, че можем да постигнем това и с помощта на йога и медитация. Всъщност, те са по-ефективен метод, в сравнение с обичайните упражнения за подпомагане на паметта в борбата срещу умствения упадък, който често е предвестник на Алцхаймер
 
Според специалистите хората, които редовно практикуват йога, също така са и депресирани в по-малка степен и по-рядко изпитват чувство на тревожност. Те се радват и на друга полза – справят се по-добре със стреса
 
По думите на изследователите йога може да бъде лесен, безопасен и евтин начин за подпомагане на мозъка и за предпазване от остаряването му. 
 
За да стигнат до тези заключения, изследователите набират 25 доброволци, които са на възраст над 55 години. Те съобщават за проблеми с паметта като забравяне на имена и лица, пропускане на уговорки или липсващи вещи. 
 
Те са разделени на две групи. Една част от тях извършват обичайни упражнения за подобряване на паметта, а друга практикуват йога и медитация. 
 
Три месеца по-късно се установява, че участниците и в двете групи еднакво подобряват вербалните си умения и паметта, което им помага да си спомнят имена. Духовната практика обаче осигурява и други ползи – подобрява визуално-пространствената памет. 
NEWS_MORE_BOX
 
Това се наблюдава, когато се опитат да си припомнят места и при навигиране, докато вървят или шофират. Помага и за намаляване на тревожността
 
Единадесет от участниците изпълняват седмични сесии с упражнения за подобряване на паметта, които варират от решаване на кръстословици до компютърни задачи. Останалите 14 практикуват йога веднъж седмично, като сесията е в продължение на един час. Те също така медитират по 20 минути всеки ден. 
 
Доброволците са подложени и на ядрено-магнитен резонанс. Сред всички участници се установяват промени в начина, по който мозъчните клетки се свързват помежду си, но при групата, която практикува йога, те са статистически значими, допълват специалистите. 
 
Данните са поместени на страниците на Alzheimer's Disease