Според скорошни проучвания потиснатата имунна система може да влияе върху психичното здраве, обратната връзка също е в сила – менталното здраве може да повлияе на имунитета
 
Например в случаите, когато сме болни от грип или настинка и останем в леглото си за няколко дни. Обикновено много хора не се чувстват в състояние да извършват обичайните дейности няколко дни по-късно, дори и физическото им състояние да е подобрено. В тези моменти по-скоро се чувстваме като някой, който страда от депресия – всичко това не е случайно, казват учените.
 
Основният механизъм на имунната система, който учените свързват с психичните заболявания, е възпалението. Според тях хората, които имат възпалителен процес в организма, са по-склонни да изпитват депресия, което може да обясни защо един на всеки 4 шизофреници, постъпващи за лечение на психични заболявания в болниците едновременно са имали и инфекция на уринарния тракт. 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите смятат, че с третирането на имунната система може да се лекуват и менталните заболявания при някои пациенти. Това обаче не е най-добрият начин за лечение на всички ментални състояния. При пациентите, при които този начин на третиране не е приложим, той може да служи като алтернативен метод при по-тежките случаи. 
 
С тези свои констатации учените се опитват да покажат, че тялото и мозъкът са взаимни свързани и физическото здраве оказва влияние върху психическото и обратното.