Тъй като голяма част от работата и свободното време, включително и общуването с близките, са свързани с използването на различни технологии, често се случва да се злоупотребява с тях. Кои са признаците, по които можем да познаем, че имаме нужда от дигитален детокс?
 

Трудност при взимане на решение 

В забързаното ежедневие мнозина разчитат на смартфоните си в различни ситуации, но се оказва, че този навик вреди на умението за разрешаване на проблемите, както и на аналитичните умения
 
Специалистите обясняват, че „активният“ ум е сред важните аспекти за поддържането на здравословен начин на живот. Поради тази причина хората трябва да бъдат насърчавани да мислят аналитично в своето ежедневие. 
 
В данните на някои проучвания се посочва, че игри като кръстословици или редене на пъзел могат да подобрят уменията за критично мислене
 

Блъскаме се в различни обекти 

По време на проучване, при което мозъкът на участниците се сканира с ядрено-магнитен резонанс, се установяват множество неврологични промени, които са резултат от пристрастяването към интернет
 
Резултатите предполагат, че прекалено дългото време, прекарано пред екрана, може да доведе до свиване на сивото вещество. По този начин се увреждат и функции като планиране и организиране. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Петнистото“ бяло вещество, което също се наблюдава на изображенията, подсказва за т. нар. „синдром на електронния екран“. Той може да засегне връзките между мозъка и тялото, също както и между мозъчните полукълба и по-високите и по-ниски мозъчни центрове. 
 
Оказва се, че използването на телефона може да ни направи непохватни – в случаите, когато вървим и пишем. Не е препоръчително дори и да се говори по телефона, докато се върви. 
 
Специалистите обясняват, че четенето на книги и визуализирането на това, което четем, може да подпомогне мозъчната функция и пространствената интелигентност.