Психологическият стрес може да бъде причина за поява на симптоми, характерни за синдрома на раздразнените черва. Това разкри ново проучване на изследователи от Научния университет в Токио.

 

Синдрома на раздразненото черво (IBS) представлява функционално нарушение на гастроинтестиналния тракт, което засяга близо 11% от световното населенение. Характерна за това нарушение е коремната болка, съпроводена с променена, обикновено засилена моторика на червата, без налични видими изменения в засегнатите органи.


 

В зависимост от преобладаващата симптоматика това състояние може да бъде разделено на четири категории - диаричен синдром на раздразненото черво, синдром на раздразненото черво съпроводен със запек, недефиниран или смесен тип синдром на раздразненото черво.

 

Въпреки неприятните симптоми, при хората с това състояние не се наблюдават признаци на структурно увреждане на храносмилателния тракт, като язви и други.

 

Етиологията на синдрома на раздразненото черво не е напълно изяснена. Поради тази причина лечението на заболяването често се отнася до подобряване на цялостния начин на живот на хората.

 

С помощта на специални модели, предходни изследвания, доказват възможността на физическия стрес да предизвика това състояние. Новопроведеното изследване от друга страна, показва вероятността на психологическия стрес да индуцира синдрома на раздразненото черво.

 

В допълнение, изследователите отбелязват, че в много от случаите хората с IBS имат съпътстващи психиатрични състояния, като депресия или тревожност.

 

Те установяват, че психологическият стрес има голяма роля в развитието на синдрома на раздразненото черво и може значително да обостри неговите симптоми.

 

В своето изследване специалистите използват специфични модели, които преминават през 10-дневно излагане на социален стрес. В резултат на това, нивата на кортизол, познат още като хормон на стреса, се повишават, което предполага повишаване на нивата на психологическия стрес.

 

Учените отбелязват значително зачестяване на симптомите, които наподобяват тези при синдрома на раздразненото черво - диария, по-честа дефекация, повишено тегло на изпражненията, както и по-високо съдържание на вода в тях.

 

Резулататите от изследването, показват вероятността психологическият стрес да доведе до появата на характерните за синдрома на раздразненото черво симптоми, без да се наблюдават признаци на възпаление или структурни промени в гастроинтестиналния тракт.

 

Проучването е публикувано в сп. Frontiers of Neuroscience.

 

Референции:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2022.993132/full