Тези от нас, на възраст между 20 и 55 години, чиито талии са над допустимите норми, са по-склонни да страдат от мигрена. До това заключение стигнаха невролози от Медицинския колеж Дрексел във Филаделфия.

 

При наблюденията си върху над 22 200 души те установяват мигренозни оплаквания при 37% от жените с висцерално затлъстяване, в сравнение с около 29% от представителките без такова. При мъжете мигрената е сред 20% от тези с наднормена талия, докато при нормално телосложение, тя се регистрира само у 16%. При лица над 55-годишна възраст връзка между типа затлъстяване и честотата на мигрената не се установява. Макар и данните да са предварителни, те насочват към идеята, че отслабването може да доведе до облекчаване симптомите на заболяването, особено при женския пол.


 

Подкожната мазнина се разпределя по различен начин при мъжете и жените, Докато сред нежния пол след пубертета тя се съсредоточава в ханша и бедрата, при мъжете по-скоро се задържа в областта на корема. След менопаузата и при жените настъпва доминиращо натрупване на мазнини там с увеличаване обиколката на талията. Това е известен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет.