Eмоция се нарича временното психологично състояние на даден индивид и се характеризира с интензивна мозъчна дейност. Емоциите често са преплетени с настроението, темперамента, предразположението и физическото състояние на индивида.
 
Една от най-мощните емоционални прояви, след любовта, е гневът. Това е емоция, за която са типични силен дискомфорт и почти инстинктивна реакция към заплахи, провокация или болка.
 
Когато човек се гневи, може би е наясно с причините за това, може би – не. Но не всеки се замисля над въпроса: какво се случва в мозъка ни и защо тази емоция е толкова трудна за контролиране?
 
Когато тялото регистрира потенциално опасна ситуация, първо се задейства амигдалата corpus amygdaloideum. Тази структура представлява мрежа от мозъчни ядра, която регулира човешките емоции след засичането на усещания, гледки, миризми и други дразнители и участва във взимането на решения и обработката на паметта.
 
Когато амигдалата обработи информацията за дразнителя и той се окаже силно негативен, тя координира отделянето на невротрансмитери наречени катехоламини. Тези молекули, като епинефрин и норепинефрин водят до общи промени във физиологията на тялото и го подготвят за „битка или бягство“ – един от най-първичните животински инстинкти. 
 
Катехоламините повишават сърдечния ритъм, кръвното налягане, кръвната захар, разширява зениците и въздухоносните пътища в белите дробове и ускорява реакциите на симпатиковата нервна система. Когато някой се гневи силно, лицата и ушите им стават червени – причината е в усиления приток на кръв. Тялото е подготвено за опасност и е в пълна бойна готовност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Настъпва време за реакция – каква ще бъде тя? След като тялото е готово за битка или бягство, се активизира префронталния кортекс – част от мозъчната кора, покриваща предната област на фронталния лоб. В тази област се извършват планиране на висша мисловна дейност, взимане на решения, моделиране на социалното поведение и контрол над първичните импулси. 
 
Префронталният кортекс обаче е различно развит при всеки човек. За някои е по-трудно да контролират емоциите си, за други – по-лесно. При понижена активност на тази област, индивида е склонен да демонстрира заплашително, животинско поведение, изпитвайки силен гняв.
 
Съветва се тази емоция да се избягва, понеже честото отделяне на епинефрин и норепинефрин водят до постепенно свиване на кръвоносните съдове и карат сърцето да бие по-силно. Това увеличава рязко вероятността от сърдечносъдови заболявания, хипертония и сърдечен удар. Съществуват много техники за контрол над гнева - медитация, групи за взаимопомощ, физически упражнения, приятни занимания и др.
 
За повече информация, изгледайте видеото на Life Noggin: