Неочаквано заключение поднасят изследователи от Университета Дуйсбург-Есен в Германия за влиянието на тиражираните порно кадри в интернет върху съзнанието. Според проучването им при любителите на онлайн секс филми се отчита риск от загуба на краткосрочната памет -  тази, която ни обслужва в ежедневието. Учените са на мнение, че това може да създаде сериозни неприятни последици за порнолюбителите.

Как са стигнали до тези изводи?


В проуването са включени 28 мъже на средна възраст 26 години, които е трябвало да демонстрират способността си да помнят. За целта учените са им представили различни по съдържание кадри – секс сцени, състезания, военни действия, комедийна игра.
Задачата им била да определят дали дадена сцена се повтаря или е различна от по-предходна с няколко кадъра.
Оказало се, че мъжете грешали при определянето на повтарящите се картини много по-често при гледане на порно, в сравнение с филмите с несексуално съдържание. За сравнение правилните отговори в първия случай са 67%, а в останалите стигат до 80%.

NEWS_MORE_BOX


Защо порното засяга паметта?Според учените частично негативният ефект от порното върху паметта може да се обясни с влиянието, което оказва сексуалната възбуда върху когнитивните процеси. А тя пречи на работната памет, която пък от своя обуславя важен аспект в поведението ни - да помним, обяснява един от авторите на изследването, Кристиан Лайер, представен в Journal of Sex Research.

Какъв е смисълът на изследването?


Според екипа резултатите от изследването могат да бъдат от полза на психолозите при анализа на поведението на порнозависи. При тези хора се отчитат някои сходни проблеми като разстройство на съня, често забравяне, безотговорно отношение към служебните задължения и към околните.