Синята светлина е добър помощник в борбата с депресивните състояния и лошите настроения, в които изпадаме, особено през есенния сезон, смятат белгийски изследователи.

 


Благоприятното действие на синята светлина се изразява в засилването на активността в части на мозъка, които са свързани с чувствата и емоциите.

 


За целите на проучването учените изследват 17 здрави мъже и жени на възраст между 20 и 26 години. Участниците в експеримента слушат неприятни или неутрални гласове на актьори. Същевременно доброволците наблюдават синя или зелена светлина в рамките на 40 секунди, с паузи от 25 секунди тъмнина.

Резултатите от функционалния магнитен резонанс показат, че мозъчните пътища, свързани с чувствата и емоциите, са много по-чувствителни и деликатни към по-късите дължини на вълните на синята светлина, в сравнение със зелената светлина.

 


От психологична гледна точка всеки цвят носи своето значение и сила. Един от ефикасните начини да се пребори лошото настроение е чрез хромотерапията. Това е терапия, която използва въздействието на цветовете върху психическото състояние. Успокоение, облекчение и комфорт може да се търсят в сините нюанси, а енергия да се черпи от червено и жълто.